Quantcast

Kiek mokėsime už šildymą, lemia ne tik orai už lango

  • Teksto dydis:

Šilumos tiekėjai jau paskaičiavo – sausį mažiausiai už šildymą turėtų mokėti vilniečiai, o labiausiai šilumos kainą pajus panevėžiečiai. Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Šiauliuose ji irgi augo dėl brangusio biokuro, kurio kaina padidėjo 40 proc. Kas lemia šilumos kainas, LNK žurnalistė teiravosi Lietuvos energetikos agentūros vadovo Virgilijaus Poderio.

– Vilniečiai klauso ir galvoja – mazuto, dėl kurio Vilniuje buvo kilę ginčų, išraiška sąskaitose, pasirodo, mažesnė nei biokuro. Tiesa?

– Taip. Jeigu kalbame apie sausio mėnesio šilumos kainas visoje Lietuvoje, tai pačioje apačioje, prie mažiausių kainų tame trejetuke yra Vilnius, Tauragė ir Utena. Aukščiausios kainos, kurios kokius tris kartus didesnės, yra mažuose miesteliuose. O per vidurį yra tokie miestai, kaip Kaunas ir Panevėžys. Kitaip sakant, tas kainų skirtumas nuo pat apačios iki pat viršaus skiriasi maždaug tris kartus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kodėl toks skirtumas?

– Todėl, kad maži miesteliai turi mažesnę sistemą, mažiau efektyvūs, dėl to didėja kaina. Kai kurie miesteliai turi dujų daug, o tai dar labiau kelia kainą. Taip ir susidaro toks skirtumas. Pavyzdžiui, tarp didžiųjų miestų Vilniuje visada būdavo didžiausia kaina, bet dabar po daug metų turi pačią mažiausią dėl mazuto.

Čia yra laikinas sprendimas. Dėl didelės taršos tuo keliu, aišku, neisime. Vilniuje kitąmet mazutą pakeis biokuras.

 

– Tikrai atsiras žmonių, kurie sakys, kodėl kiti miestai negrįžta prie mazuto. Juk daugelis turi tas uždarytas mazuto krosnis, ar ne taip?

– Čia yra laikinas sprendimas. Dėl didelės taršos tuo keliu, aišku, neisime. Šalies strategija yra tokia, kad biokuras sudarytų apie 90 proc. pačiu artimiausiu metu. Ir tos strategijos turime laikytis. Vilnius turbūt yra vienintelis miestas, kuris prie to yra perėjęs. Kiti miestai ar miesteliai vis dar dujų turi. Bet, manau, kad tos linijos bus laikomasi – Vilniuje kitąmet mazutą pakeis biokuras.

– Buvo baimintasi šaltos, ilgos ir brangios žiemos. Už gruodį sąskaitas jau apmokėjome, laukia – už sausį. Kokias jūs matote tendencijas?

– Jeigu lygintume 2021 metų ir praėjusių metų gruodžio mėnesius, tai sąskaitos visoje Lietuvoje išaugo maždaug 25 proc. Ketvirčiu yra padidėjusios. Tą patį panašiai galima prognozuoti ir už sausį, jeigu lygintume praeitų ir šių metų mėnesius, nes biokuro kainos yra išsilyginusios, nešokinėja nei aukštyn, nei žemyn. Matyt taip įžengsime ir į vasarį, ko labai tikiuosi.

– O  lyginant su gruodžiu?

– Gruodžio šilumos kainas žinome, jos taip pat kokiais 3 proc. žemesnės. Bet vėlgi, sąskaita priklauso nuo to, kiek tos šilumos suvartosime. O tai lemia ir oro temperatūra. Minus 1 laipsnis į apačią sąskaitą padidina maždaug 4 proc. Tokia yra paprasta taisyklė. Jeigu orai atšals, kiekvienas  laipsnis žemyn padidins mūsų sąskaitas 4 proc. Ir, aišku, ta amžina energetikų apeliacija į visuomenę – daug lemia, ar yra modernus, apšiltintas namas, ar butai. Čia sąskaitos skiriasi 3–4 kartus, jei lygintume modernius, renovuotus namus ir neatnaujintus, blogos būklės. Šilumos švaistymas yra pinigų švaistymas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taja

taja portretas
jau tikrai darosi graudu ,jeigu uz lapkriti mokejau 114 eur tai uz gruodzio men jau 147 eur nu o kas bus toliau? teks keltis i palapine.

per ;pigu

per ;pigu portretas
matyt rusiska bus, konservatariai ligoninese guli su infarktais. geda

ŽINOME. NEREIKIA AIŠKINTI

ŽINOME. NEREIKIA AIŠKINTI portretas
Mokėsime tiek - kiek užtektų mūsų valdantiems vagims.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių