Quantcast

Keičiamas Vidaus tarnybos statutas – didės ir pareigūnų atlyginimai

Keičiant Vidaus tarnybos statą, pareigūnų atlyginimams didinti numatyta 24 mln. eurų, antradienį pranešė Vidaus reikalų ministerija.

Vidaus reikalų ministerijos statutiniams pareigūnams – policininkams, pasieniečiams, ugniagesiams, Viešojo saugumo tarnybos ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnams – numatyta 11,8 mln. eurų. Tuo metu Kalėjimų ir Probacijos tarnyboms numatyta 9,4 mln. eurų, o muitininkams – 2,7 mln. eurų.

„Šis pokytis palies kiekvieną pareigūną. Yra apie 19 tūkst. pareigūnų, kurie iš esmės tą pokytį ir pajus“, – žurnalistams antradienį sakė vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas.

Pokyčiais siekiama didinti minimalius pareiginių algų koeficientus pirminės ir vidurinės grandies pareigūnams, mažinti darbo užmokesčio netolygumus tarp statutinių įstaigų.

Siekiama pritraukti naujų pareigūnų

Statute taip pat nustatomas tik minimalus pareigybių grupių pareiginės algos koeficientas, o centrinių statutinių įstaigų vadovai patvirtins pareigūnų darbo apmokėjimo sistemas, pagal kurias pareigūnams bus mokamas darbo užmokestis.

Be kita ko, peržiūrėjus pareigybių suskirstymą į pareigybių grupes, projektu sumažinamas pareigybių grupių skaičius nuo 15 iki 10, taip, anot VRM, nustatant aiškesnę pareigybių sistemą.

Dokumente numatytos ir priemonės pareigūnams pritraukti į tarnybą: nustatoma galimybė statutinių profesinio mokymo įstaigų kursantams mokėti specialiąsias stipendijas. Aukštųjų mokyklų studentams, kurie studijuoja pagal vidaus tarnybos sistemai reikalingų specialybių studijų programas, siūloma numatyti galimybę mokėti tikslines skatinamąsias stipendijas, jeigu jie sudaro stojimo į vidaus tarnybą sutartis.

Dar viena priemonė – siekiant pritraukti pareigūnus į tam tikras vietoves, kuriose yra pareigūnų trūkumas, nustatoma galimybė mokėti vienkartines skatinamąsias išmokas naujai priimamiems pareigūnams, jeigu jie įsipareigoja tam tikrą laiką dirbti tose vietovėse.

Tos priemonės ir pokyčiai reikalingi, kad į sistemą ateitų nauji žmonės, mes juos turime motyvuoti, sudominti.

 

„Tos priemonės ir pokyčiai reikalingi, kad į sistemą ateitų nauji žmonės, mes juos turime motyvuoti, sudominti. (...) Dar viena iš problemų – apie 35 proc. pareigūnų turi 22 ištarnautus metus. Tai reiškia, kad po trejų metų jie galės pretenduoti išeiti į pensiją. Tai yra irgi tam tikra rizika“, – sakė viceministras.

Pradeda protestus

Savo ruožtu Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacija (LTPF) antradienį pranešė pradedanti protesto akcijas prieš šias VRM ruošiamas pataisas.

Profsąjungų teigimu, siūlomi pakeitimai, kuriais pareigūnams taikomos garantijos sulyginamos su valstybės tarnautojų, pablogins jų padėtį ir „griauna pareigūnų bendruomenės pasitikėjimą Vyriausybe kaip darbdaviu“.

Federacija taip pat nurodo, kad priedo už laipsnį panaikinimas, priedo už stažą mažinimas nuo 30 proc. iki 20 proc. pareiginės algos dydžio, perkėlimo į kitas pareigas tarnybinio būtinumo atvejais, butpinigių ir kelionės išlaidų kompensavimo sąlygų bloginimas „visiškai demotyvuoja ne vienerius metus kantriai tarnybą tęsiančius bei neįkainojama patirtį turinčius pareigūnus“.

Savo ruožtu V. Dmitrijevas atkreipia dėmesį, kad tie pareigūnai, kurie turi didesnį nei 20 proc. priedą už stažą, jį išlaikys.

„Mes girdime, kas yra kalbama viešojoje erdvėje. (...) Siūlome priedą už stažą numatyti iki 20 procentų. Bet tai nereiškia, kad tie, kurie šiai dienai turi 25 proc., jiems kažkas mažėja. Jiems toks priedas už stažą ir bus mokamas“, – kalbėjo viceministras.

Jis taip pat pabrėžė, kad priedą už laipsnį siūloma inkorporuoti į minimalų pareiginės algos koeficientą – dėl to padidės pareigūnams mokamas priedas už tarnybos stažą, kuris skaičiuojamas nuo pareiginės algos.

Šias VRM parengtas pataisas trečiadienį svarstys Vyriausybė, jos vėliau keliaus į Seimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

%%%

%%% portretas
Nu jau visiška p...zda,dar jiems vis mažai nieko neveikia,tik sėdi kabinetuose ar mašinose,nemačiau vaikščiojančių.

o..

o.. portretas
kaip suprantu dauges norinciu emigruot .... privalomi mokesciai ir prievoles kils... gerove....jaunu kuribingu ir isradingu europa laukia... rankytem trina... davai davai kelkit kainas kelkit lietuvoj inflecija...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių