Quantcast

Kaune ir Vilniuje – geros žinios kosmoso srities startuoliams

  • Teksto dydis:

Lietuvoje kuriamas Europos kosmoso agentūros verslo inkubatorius („ESA BIC Lietuva“), kuris telks kosmoso srities startuolius, teiks jiems techninę ir konsultacinę paramą ir rems inovatyvių produktų kūrimą.

25 perspektyvūs startuoliai

Šio inkubatoriaus startuoliams finansuoti iki 2027 m. skirta 500 tūkst. eurų iš suplanuoto 1 mlrd. eurų paketo Lietuvos ekonomikai.

„Kosmoso srityje turime didžiulį potencialą, kurį reikia auginti ir stiprinti, todėl toliau investuojame į šią sritį. Naujasis inkubatorius taps kosmoso pramonės akceleratoriumi, plėsiančiu su kosmoso pramone susijusių įmonių ratą. Per ateinančius penkerius metus šis inkubatorius turėtų atrinkti, paremti 25 perspektyvius startuolius ir padėti išvystyti jų idėjas į pridėtinę vertę kuriančius verslus. Tai padės siekti mūsų užsibrėžto tikslo per kelerius metus kosmoso sektorių išauginti dešimteriopai“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Anot ekonomikos ir inovacijų viceministrės Eglės Markevičiūtės, kosmoso sektorius – perspektyvi sritis, patraukli ne tik mokslo, bet ir verslo bendruomenei: tiek didiesiems investuotojams, tiek startuoliams.

„Šio centro įsteigimas suteiks jiems impulsą plėtoti inovacijas ir pažangias technologijas, skatins tarptautinį bendradarbiavimą ir įsitraukimą į tarptautinius tinklus“, – įsitikinusi E. Markevičiūtė.

Potencialas Kaune

Verslo inkubatoriaus „ESA BIC Lietuva“ koordinatoriumi atrinktas Visorių informacinių technologijų parkas (VITP), su kuriuo Europos kosmoso agentūra pasirašė susitarimą. Šio susitarimo pagrindu inkubatorius vykdys veiklą Vilniuje ir Kaune – Visorių informacinių technologijų ir „Kaunas Tech“ parkuose.

„Projektas suplanuotas penkeriems metams. Galutinis tikslas – gausesnė kosmoso technologijų verslo bendruomenė, glaudesni jos ryšiai su akademine sritimi, iš tokios sąveikos gimstantys nauji produktai, nauji verslo partneriai. Lietuvoje yra gražių pavyzdžių lazerių ir gyvybės mokslų srityse. Yra į ką lygiuotis ir kur semtis patirties: Lietuvoje veikia pažangiausios kosmoso technologijų įmonės regione – „Kongsberg NanoAvionics“, „Geomatrix“, „BlackSwan Space“ ir kt. Pavyzdžiui, „Kongsberg NanoAvionics“ yra tarp pasaulinių mažųjų palydovų misijų lyderių. Kosmoso technologijų sritis pasaulyje auga labai sparčiai, todėl reikia paskubėti”, – sako VITP direktorius Saulius Arelis.

Parko „Tech-Park Kaunas“ direktorius Paulius Nezabitauskas neslepia džiaugsmo, kad kosmosui skirtų technologijų vystymo inkubatorius atsiras ir Kaune.

„Beveik aštuoni metai prabėgo nuo Lietuvoje sukurtų ir į kosmosą paleistų pirmųjų palydovų. Nuo to laiko augo įmonės, kūrėsi technologijos ir tai nėra atsitiktinumas, kad viena iš pirmųjų lietuviškų palydovų kūrėjų įmonių – „Kongsberg NanoAvionics“ plečiasi Kaune ir turi dar didesnių planų. Tad su jau kelią kosmoso verslo srityje pramynusiomis įmonėmis, užsienio ekspertais ir investuotojais prasideda proveržis. Kaune gali atsirasti per dešimt naujų kosmoso technologijas kuriančių įmonių“, – sako P. Nezabitauskas.

Pagalba ir finansavimas

Visorių informacinių technologijų ir „Kaunas Tech“ parkuose įsikursiančioms inkubuojamoms įmonėms bus sudaromos sąlygos gauti techninę ir konsultacinę pagalbą. Planuojama, kad, be produktui vystyti palankių sąlygų, kiekvienam  inkubatoriuje „ESA BIC Lietuva“ Vilniuje ir Kaune veikiančiam startuoliui bus skiriamas 50 tūkst. eurų finansavimas. Vilniuje inkubuojami startuoliai galės pretenduoti į papildomą 25 tūkst. eurų finansavimą, kurį skirs Vilniaus miesto savivaldybė.

„ESA BIC“ – didžiausias verslo inkubatorių tinklas Europoje, kuris vienija daugiau kaip 1 100 startuolių, įsikūrusių įvairiose žemyno šalyse. Kiekvieną „ESA BIC“ inkubatorių valdo vietinis operatorius, kuris vertės grandine sujungia startuolius, universitetus, mokslinių tyrimų centrus, šalyje veikiančius verslus, valstybines organizacijas ir investuotojus.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija yra parengusi Lietuvos kosmoso sektoriaus plėtros koncepciją, kuria brėžiamas tikslas šalies kosmoso sektorių iki 2027 m. išauginti dešimteriopai – iki 1 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Lietuvoje yra daugiau kaip 30 kosmoso tiekimo grandinių veikloje dalyvaujančių įmonių, iš kurių kiekviena vidutiniškai gauna 0,5 mln. eurų vertės prekybos pajamų. Tikimasi, kad per penkerius metus kosmoso įmonių skaičius Lietuvoje išaugs daugiau kaip 2,5 karto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

be jokios ateities

be jokios ateities portretas
Kada baigsime tokiems sudams metyti pinigus! Manot tapsime kosmoso valstybe?, Tai juk kaip girto partinio peliuko svajonė - kaip isprievartauti katę. Taigi Lietuva su partiniais besmegeniais - Lietuva be ateities.

Lesyklėlė \\\\\.../////

Lesyklėlė  \\\\\...///// portretas
Nauja narkąšų pinigų plovykla.___Visi (ped'narkašos) į kosmosą ir TIK į vieną pusę gazolio.

www

www portretas
iDIOTAI, išleisime pinigus tuščiai. ARMONAITĘ reikia pasodinti ilgam
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių