Quantcast

Kartelių viešuosiuose pirkimuose dalyviai turės atlyginti žalą

  • Teksto dydis:

Įsiteisėjus Konkurencijos tarybos sprendimams dėl kartelių viešuosiuose pirkimuose, perkančiosios organizacijos privalės kreiptis į teismą ir reikalauti atlyginti žalą. Tai numato Viešųjų pirkimų įstatymo pataisos, įsigaliojusios nuo sausio 1 dienos.

Numatyta, kad tarybai informavus perkančiąją organizaciją apie įsiteisėjusį nutarimą, kuris nebuvo apskųstas teismui arba šiam patvirtinus jos išvadas, privaloma kreiptis į teismą dėl žalos atlyginimo, pranešė Konkurencijos taryba. 

Jeigu neįrodoma kitaip, laikoma, kad konkurenciją ribojančiais susitarimais konkursuose padaroma žala prilygsta 10 proc. sutartyje nurodytų prekių, paslaugų, darbų vertės, o jeigu sutartis nutraukiama, – nuo atliktų mokėjimų.

Jeigu draudžiamo susitarimo dalyvis savanoriškai sumokės arba įsipareigos sumokėti kompensaciją už padarytą žalą, dėl jos išieškojimo nereikės imtis papildomų veiksmų.

Konkurencijos taryba per metus vidutiniškai nustato du–tris draudžiamus konkurentų susitarimus. Iš visų per pastaruosius dešimt metų nustatytų susitarimų maždaug pusė buvo karteliai viešuosiuose pirkimuose.

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos skaičiavimu, karteliai kainas padidina 10–20 proc., o tarp viešųjų pirkimų dalyvių – iki 30 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių