Quantcast

Kaip paprastai sutaupyti buityje?

  • Teksto dydis:

Tvarkingi namai, kuriuose kiekvienas daiktas turi savo vietą, – ne tik estetinis sprendimas tvarkai namuose palaikyti. Ilgainiui tai leidžia sutaupyti ir laiko, ir pinigų, įsitikinusi profesionali namų organizatorė Jovita Mikštė, socialiniuose tinkluose žinoma kaip paskyros „Organizuoti namai su Jovita“ kūrėja.

Neprireiks perteklinių prekių

Anot J.Mikštės, organizavus namus pradedama matyti, kiek visko jau yra spintose, spintelėse ir stalčiukuose.

„Namų organizavimas reiškia, kad visi daiktai turi savo vietą ir yra matomi. Tai padeda neprisipirkti per daug – prieš užsisakydamas prekių internetu ar eidamas į parduotuvę peržvelgi spinteles ir matai, kiek ir ko turi“, – sako J.Mikštė.

Kokie pokyčiai lemia, kad virtuvės, vonios spintelės, spintos ar sandėliuko lentynos po namų organizavimo matomos kaip ant delno? Pasak J.Mikštės, daiktams laikyti skirtos namų erdvės sutvarkomos naudojant įvairias dėžutes, indelius, pakylas ir laiptelius – taip, kad būtų aiškiai matyti visi sudėti daiktai.

Namų organizavimas padeda ne tik neprisipirkti perteklinių prekių ir sutaupyti pinigų – kur kas svarbiau yra sutaupytas laikas.

„Vieną kartą racionaliai sutvarkius visus namus, sumažės ir jiems tvarkyti skiriamas laikas – kas vakarą, prieš eidami miegoti, visus vaikų žaislus sukrausite į tik į jiems skirtus krepšius, mažas smulkmenas sudėsite į raktų stalčiuką ir pan. Taip tvarkytis, žinant, kur dėti kokį daiktą, lengva ir greita. Be to, ne tik padėti, bet ir bet kada rasti reikiamą daiktą bus lengva. Pagrindinis mano patarimas – gyvenkite paprastai ir sutaupydami laiko tvarkymui, nes kur kas svarbiau laiką leisti su šeima ir mylimais žmonėmis“, – pataria J.Mikštė.

Tvarkytis palaipsniui

Svarstantiems, nuo ko pradėti tokius pokyčius namuose, profesionali namų organizatorė pataria imtis paprasčiausių veiksmų.

„Pradėkite nuo kojinių stalčiuko – atsikratykite nuskalbtų kojinių, o jei pavyks, pajudėsite toliau. Jei daiktas ar drabužis guli stalčiuje nenaudojamas aštuoniolika mėnesių, laikas jo atsikratyti. Pagalvokite, ar jums tikrai reikia dviejų tokių pat atidarytuvų, vazų ir panašių daiktų. Jei gaila daiktus mesti, galite juos kam nors atiduoti“, – ragina J.Mikštė.

Namų organizatorė pataria tvarkytis ne vienu ypu, o dalimis – vieną dieną peržvelgti, sudėlioti ir atsikratyti nereikalingų daiktų spintoje, vėliau – vonios kambaryje, paskui imtis virtuvės indų, stalčių su įrankiais, maisto produktais, šaldytuvo.

Būtent netvarka šaldytuve kartais lemia, kad iššvaistoma daugybė maisto produktų.

„Kodėl švaistome maistą? Nes išmetame nesunaudotus produktus. Išmetame juos, nes mūsų šaldytuvai perkrauti ir nematome visko, kas juose yra. Todėl patogu šaldytuve turėti dėžutę, skirtą tik sūriams, jogurtams, pieno produktams, atskirą – mėsos gaminiams, lentynas skirti daržovėms ir vaisiams. Taip sugrupavę produktus, žinosime, kur yra kas. Racionaliai nesutvarkytą šaldytuvą derėtų peržvelgti ir susitvarkyti bent kartą per savaitę, sutvarkytą – kas dvi savaites“, – teigia J.Mikštė.

Namų organizavimas reiškia, kad visi daiktai turi savo vietą ir yra matomi.

Atsargoms – speciali vieta

Ir vis dėlto, aptikus specialių kainų pasiūlymų ar ypatingų nuolaidų, neretam kyla noras įsigyti daugiau negendančių produktų – turėti jų netolimai ateičiai ir sutaupyti nemažai pinigų. Tai, anot J.Mikštės, leidžia sutaupyti, tačiau, norint apsirūpinti atsargomis, pravartu joms turėti specialią vietą namuose.

„Jeigu gyvenate erdviuose namuose, papildomos maisto produktų ar švaros prekių atsargos netrukdo. Vis dėlto dauguma lietuvių gyvena nedideliuose butuose – kur tuomet dedamos visos papildomai įsigytos prekės? Bet kur, kur tik yra vietos, – į spintas, laisvus stalčius ar tiesiog ant grindų. Siekiantiems tvarkos patariu visiems daiktams skirti specialią vietą – tikrai galite atlaisvinti kurį nors stalčių savo spintoje ir žinoti, kad žvilgtelėję ten matysite visas savo atsargas“, – pataria namų organizavimo specialistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuo kada

Nuo kada portretas
musu buitis tokia prabangi,kad butu dar ka taupyti!?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių