Quantcast

Kaip JAV įvesti muitai atsilieps Lietuvai?

Mažiau užsakymų bei gamybos paslaugų kainų mažinimas ar bent jau nedidinimas – taip, pasak Lietuvos pramonininkų konfederacijos analitiko Aleksandro Izgorodino, Lietuvos gamintojams teoriškai galėtų atsiliepti JAV sprendimas pradėti ES taikyti muitų tarifus plienui ir aliuminiui.

A. Izgorodino teigimu, tiesiogiai JAV sprendimo poveikio Lietuvos gamintojai nepajus, bet jį pajus partneriai ES ir tai gali atsiliepti ir lietuviams. 

„Kalbant apie Lietuvą reikėtų prisiminti, kad 80 proc. mūsų prekių eksporto tenka ES regionui ir toje struktūroje dominuoja kontraktinė gamyba. Tai poveikis Lietuvai gali būti netiesioginis. Pvz., jei mūsų partneris Vokietijoje ar Danijoje neteka užsakymo JAV arba jam tenka mažesnis kontraktas, tai atitinkamai mažiau užsakymų gamybos paslaugoms teoriškai galėtų tekti ir lietuvių partneriams“, – sako Lietuvos pramonininkų konfederacijos analitikas.

Jo teigimu, kitas rizikingas dalykas – kylantis neapibrėžtumas pačioje euro zonoje kalbant apie ekonominę situaciją.

„Išankstiniai indikatoriai rodo, kad euro zonos augimas šių metų pirmą pusmetį bus lėčiausias per pastaruosius pusantrų metų. Bet kokia papildoma rizika, kaip prekybos karų ar importo tarifų didinimas, dar papildomai gali kirsti per euro zonos įmonių pasitikėjimą ir tas tikrai nepaskatins augimo.

Jis gali net šie tiek dirbtinai palėtėti grynai dėl psichologinių aspektų, nes dalis euro zonos įmonių dėl neapibrėžtumo tiesiog mažiau investuos į plėtrą. Tai vėlgi gali turėti šiek tiek įtakos ir mūsų gamintojams“, – teigia A. Izgorodinas.

Trečia rizika, pasak A. Izgorodino, – pelno maržų klausimas. Teoriškai yra tikimybė, kad euro zonos įmonės, norėdamos išlaikyti tą pačią rinkos dalį Amerikoje, turės šiek tiek mažinti savo pelno maržas ir galutines kainas, kad galutinis produktas nepabrangtų.

„Taigi gali būti paprašyta ir paslaugų tiekėjų irgi šiek tiek mažinti savo kainas, mažinti pelno maržą, o mūsų atveju tai nėra taip paprasta, nes kontraktinė gamyba nėra ta verslo šaka, kuri neša didžiulius pelnus ir dideles pelno maržas. Tai reiškia, kad kai kurios mūsų įmonės turės, teoriškai kalbant, susispausti ir ieškoti tų efektyvumo rezervų, kaip sumažinti arba kaip bent jau nedidinti savo kainų“, – sako Lietuvos pramonininkų konfederacijos analitikas. 

Primename, kad JAV Europos Sąjungai, Meksikai ir Kanadai nuo penktadienio pradeda taikyti muitų tarifus plienui bei aliuminiui. Iki šiol jos buvo gavusios laikinas išimtis, tačiau dabar pradės galioti kovo mėnesį JAV prezidento Donaldo Trumpo paskelbti tarifai: 25 proc. – plienui ir 10 proc. – aliuminiui. 

ES kelias savaites nesėkmingai siekė kompromiso. Jei išimtis nebus pratęsta, Briuselis ketina įvesti atsakomuosius muitus tokioms JAV prekėms, kaip viskis, motociklai ir džinsai.


Šiame straipsnyje: JAV muitaiplienasaliuminis

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ką gi, pats laikas Lietuvai imtis atsakomųjų priemonių, atsisakyt BRANGIŲ skalūninių dujų iš JAV importo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių