Quantcast

Kaip ir kada pasakyti vadovui, kad jūsų netenkina alga?

Neužtenka manyti, kad jūs vertas didesnio atlyginimo: deryboms su vadovu turite būti parengęs ne vieną argumentą, įrodantį, kad dirbate geriau ir esate vertas daugiau.

Taip LRT.lt sako karjeros konsultantas Karolis Blaževičius. Savo ruožtu vadovų paieškos specialistas Šarūnas Dyburis pažymi, kad sulaukus neigiamo atsakymo galima galvoti apie darbovietės keitimą, tačiau paprastai geresnis kelias – konkrečiai išsiaiškinti, kokie rezultatai turi būti pasiekti, kad atlyginimas kiltų. 

Vadovų paieškos kompanijos „AIMS International Lietuva“ vadovaujančiojo partnerio Š. Dyburio teigimu, pokalbiui su vadovu apie atlyginimo didinimą tinkami laikai yra trys.

„Pats geriausias laikas derėtis dėl darbo sąlygų ir paskatinimų sistemos – pradedant dirbti ir sutinkant su darbo pozicija. Geriausia, kai kriterijai, tikslai, ką pasiekus darbuotojo atlygis galėtų būti didinamas, yra apibrėžiamas labai aiškiai ir, pageidautina, raštiškai.

Kitas tinkamas laikas yra tuomet, kai yra pasiekti tikrai geri darbo rezultatai. Trečia priežastis derėtis dėl atlyginimo pakėlimo yra tuomet, kai atlygis tokių pozicijų rinkoje padidėja, yra oficialūs statistiniai duomenys“, – pažymi Š. Dyburis.

Tokiam pokalbiui reikia gerai pasirengi, turėti keletą argumentų, kodėl jūsų atlyginimas turėtų didėti.

Įmonės „Indigroup“ vykdantysis partneris, karjeros konsultantas K. Blaževičius sako, kad inicijuoti pokalbį reikėtų tuomet, kai darbuotojas žino, kad jis yra to vertas.

„Tinkamas laikas tuomet, kai pastebimi teigiami pokyčiai žmogaus darbinėje veikloje, geresni rezultatai. Žinoma, galimybės išmatuoti rezultatus skiriasi pagal darbuotojo veiklos pobūdį, bet laikas tokiam pokalbiui yra tada, kai tie rezultatai yra aiškiai pagerėję, o ne tada, kai pats žmogus tiesiog mano, kad jis geriau dirba. Tai nereiškia, kad jis būtinai turi daryti daugiau, bet tiesiog kažką daryti geriau“, – kalba K. Blaževičius.

Kaip pradėti pokalbį

Pasak specialistų, metinis pokalbis yra puikus laikas tokioms deryboms, tačiau, jei jo nėra, pokalbį reikia inicijuoti pačiam.

„Metinio pokalbio metu pradėti derybas dėl atlyginimo didinimo yra paprasčiausia, tačiau, jei kompanija neturi metinių pokalbių arba jie yra dažnesni, nebūtina laukti metus. Tačiau pokalbis apie algos didinimą neturi atrodyti kaip tam tikras kaprizas, šantažo forma – „arba jūs padidinate man atlyginimą, arba aš išeinu“.

Visuomet reikia turėti mintyje, kad toks blefas gali turėti neigiamų pasekmių. Jei darbdavys galvoja, kad atlyginimas tinkamas, toks elgesys gali sumažinti pasitikėjimą tuo darbuotoju. Taigi reikia gerai pasvarstyti, ar rezultatai tikrai tokie geri ir ar tikrai yra kuo pasigirti“, – sako Š. Dyburis.

Savo ruožtu K. Blaževičius pažymi, kad pradedant pokalbį pirmiausia reikėtų klausti, ką apie darbuotojo darbą mano vadovas, o ne pačiam pradėti dėstyti faktus.

„Puolimo taktika „aš gerai dirbu, mano rezultatai geri“ yra neteisinga. Pirmiausia reikėtų leisti vadovui pasakyti, kad jis mano, jog darbuotojas gerai dirba, ir pasiaiškinti faktus, kodėl tai vyksta, kodėl rezultatai geresni, ar vadovas tam pritaria. Daugiau reikia klausti, o ne teigti“, – pataria K. Blaževičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių