Quantcast

Kainų tyrimas: laukia brangiausios Velykos per pastaruosius penkerius metus

  • Teksto dydis:

Kainų kilimu kovas nė kiek neatsilieka nuo vasario – portalo Pricer.lt stebimas pigiausių maisto prekių krepšelis per mėnesį augo 6,4 proc., o ir žinomų prekių ženklų prekės – 4 proc. Aliejaus kaina per metus augo daugiau nei dvigubai (118 proc.), kiaušiniai – beveik 38 proc., kiaulienos kaina prieš šventes irgi paaugs trečdaliu.

Velykų krepšelio kaina, pasak Pricer.lt kainų tyrėjų, matyt, bus didžiausia per paskutinius 5 metus.

Pirkėjai jau, ko gero, pradėjo taupyti maisto sąskaita, nes Lietuvos statistikos departamentas skelbia, kad mažmeninė maisto prekių, alkoholinių gėrimų ir tabako prekyba traukėsi -4,9 procento, lyginant su praeitais metais.

Taigi vartotojas perka mažiau ir ieško pigesnių kanalų (apsiperka mažų kainų parduotuvėse bei Lenkijoje).

LNK reportažas:

Šių metų kovo Pricer.lt fiksuojamo vidutinio pigiausių maisto produktų krepšelio kainų analizė rodo, kad pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis Lietuvos parduotuvėse, palyginti su 2022 vasario mėnesiu brango +3,87 euro (6,4 proc.), ir buvo + 8,91 euro (16,2 proc.) brangesnis nei praeitų metų kovo mėnesį.

„Maxima“ didina krepšelio kainą +1,17 euro ir lieka pirmoje reitingo vietoje, „Iki“ didina krepšelio kainą +0,55 EUR ir yra antroje vietoje. „Lidl“ krepšelio kaina padidėjo +3,03 euro ir liko trečioje vietoje. „Barboros“ kainos paaugo +3,84 euro ir atsidūrė ketvirtoje vietoje. Penktoje vietoje – „Norfa“, padidinus krepšelio kainą +5,64 euro. Šeštoje ir septintoje kainų reitingo vietoje atitinkamai atsidūrė „Rimi“, padidinusi kainą +2,94 euro, ir „e.Rimi“, kurios kainos ūgtelėjo +1,60 euro.

Populiarių ir gerai žinomų Pricer.lt produktų vidutinio krepšelio kainų kovo mėnesio analizė rodo, kad, lyginant su šių metų vasario mėnesiu, kainos kyla +1,89 euro (4 proc.). Kovo mėnesio žinomų produktų vidutinio krepšelio kaina buvo +9,80 euro (24,8 proc.) didesnė už pernykščio kovo mėnesio krepšelį. Tai irgi yra didžiausia krepšelio vertė nuo Pricer.lt stebėjimo pradžios, pažymima portalo kainų apžvalgoje.

Šių metų kovo mėnesio Pricer.lt žinomų prekių ženklų krepšelio kainų reitinge pigiausiu tapo „Rimi“, kainą didinęs +0,82 euro, „e.Rimi“ – antroje vietoje, kainą didinęs +3,96 Eur. Trečioji reitinge yra „Norfa“, didinusi kainas +2,78 euro. „Iki“ kainos didėjo +0,04 euro, penktoje vietoje reitingo vietoje atsidūrusi „Maxima“ didino krepšelio kainą + 5,22 euro. „Barbora“ kainas pakėlė +2,65 euro.

Iš Pricer.lt stebimų 52 prekių kainų brango 46 prekės, pigo – šešios.

Iš viso reikšmingai (10 procentų ir daugiau) brangsta 35 prekės iš 52 stebimų, pažymima Pricer.lt kovo mėnesio kainų apžvalgoje. Labiausiai brangusios prekės – saulėgrąžų aliejus, pigiausi – makaronai, grietinė, bulvės, pienas, juoda duona.

Labiausiai – 10 procentų ir daugiau – pigusių prekių, lyginant su praeitų metų kovu, yra dvi – daktariška dešra ir juodasis šokoladas „Karūna“.

Kiaulienos kaina šovė į viršų, aišku, su praeitais augimas „tik“ 11,5 proc., tačiau nuo įprasto lygio, kuris buvo vasario mėnesį, tai yra daugiau nei 30 procentų šuolis.

Vištienos kainos didesnės nei praeitais metais 26,3 procento.

Žaliavinio pieno augimas jau atsiliepė ir produktų kainoms. Žaliavinio pieno supirkimo kaina Lietuvoje kaina kovo mėnesį buvo 43,73 euro už 100 kg (+40 procentų) – tai jau daugiau už ES vidurkį 42,25 Eur / 100 kg (+20 procentų), atitinkamai Lietuvoje ir Europoje pagrindiniai pieno produktai kyla kosminiu greičiu, teigia portalas Pricer.lt.

Kainų portalo tyrėjai neguodžia: visos prekės, brangusios kovo mėnesį, brangs toliau. Maisto produktų infliacija pora mėnesių bus netoli 20 procentų. Tad žmonėms, kurių pagrindines išlaidas sudaro maisto produktai, bus nesaldu.

Portalas www.pricer.lt kainas užfiksavo kovo 25 dieną Lietuvos prekybos centruose „Maxima“, „Iki“, „Norfa“, „Rimi“, „Lidl“, Lietuvos internetinėse parduotuvėse „Barbora“ ir „Rimi.lt“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ANUPRAS

ANUPRAS portretas
Visos tos šventės , mugės , tai tik SPEKULIANTŲ PASIPINIGAVIMAS .

ALGIS

ALGIS portretas
O man dzin , aš kaip ir kiekvieną rytą suvalgysiu porą kiaušinių , ir tuo visos velykos baigsis , nes perku tik duoną , sviestą ir kiaušinius , daugiau pinigų nelieka .

Ot nesuprantu,

Ot nesuprantu,  portretas
kodėl rašomi tokie straipsniai, jau ir taip žmonių nuotaika ne pati geriausia. Kiekvienas nusipirks pagal savo galimybes. Pagaliau gal baigsis persivalgymo "šventės", galima ir kukliau. Ir taip matome, kas ir kiek pabrango. Reikia pozityvo, o ne negatyvo...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių