Quantcast

Kaimo turizmo verslas pamažu atsigauna

Per karantiną beveik visiškai sustojęs kaimo turizmo verslas vasarą sparčiai atsigauna, todėl šie metai sodyboms finansiškai neturėtų būti prastesni nei įprasta, sako Lietuvos kaimo turizmo asociacijos vadovė.

Tačiau Agnė Vaitkuvienė teigia, kad kaimo sodybų versle susidarė dvejopa situacija – vieniems ši vasara turėtų būti gera, kitiems – kiek sunkesnė.

„Ten, kur nameliai, kurie skirti poilsiui, ypač prie ežerų ar upių, tai jų dauguma jau yra užimta. Pavyzdžiui, Molėtų rajone turėjome susirinkimą, tai praktiškai 100 proc. užpildymas artimiausioms dviem savaitėms, o ir liepą bei rugpjūtį yra labai dideli užpildymai“, – BNS sakė A. Vaitkuvienė.

Renginių sodybose situacija nėra gera, nes dauguma švenčių planuotos su giminaičiais iš užsienio, jie atvykti negali.

Tačiau, pasak jos, visai kitokia situacija yra sodybose, kur vyksta renginiai – koronaviruso krizė jų savininkų planus sujaukė.

„Renginių sodybose situacija nėra gera, nes dauguma švenčių planuotos su giminaičiais iš užsienio, jie atvykti negali. Taip pat ir planuoti verslo renginiai su dėstytojais iš užsienio, partneriais – viskas yra atšaukiama. O lietuviškos šventės yra sumažėjusios, dalis neatvažiuoja, žmonės saugo vyresnius giminaičius ir tuos, kurie serga“, – pasakojo asociacijos vadovė.

Pasak jos, mažiau žmonių sodybas rezervuoja paskutinę minutę.

„Kelis pastaruosius metus stebėdavome, kad užsakymai vyksta paskutinę minutę. Dabar žmonės užsako iš anksčiau, reiškia, jie nebeplanuoja išvažiuoti atostogų į Bulgariją arba Turkiją, o planuoja važiuoti į sodybą“, – teigė ji.

Anot A. Vaitkuvienės, tikėtina, kad sodybos šiemet išlaikys panašias pajamas, kaip ir pernai, nors sumos, kurias išleidžia klientai, gali sumažėti.

Pajamos, tikėtina, bus tos pačios, tik galime pastebėti, kad žmonės labai taupo.

„Pajamos, tikėtina, bus tos pačios, tik galime pastebėti, kad žmonės labai taupo, nebeišleidžia tų sumų, nebeužsako papildomų paslaugų, geriau patys gaminasi maistą“, – teigė kaimo turizmo atstovė.

Be to, pasak jos, neigiamai gali atsiliepti ir pradingęs užsienio turistų srautas, kadangi jie paprastai užsisakydavo daugiau paslaugų – ekskursijų, kelionių, visą maitinimą.

Karantino piko metu kovo ir balandžio mėnesiais dauguma kaimo sodybų buvo užsidariusios. Pavyzdžiui, kovą 90 proc. veikusių sodybų neturėjo užsakymų, todėl bendros pajamos sumažėjo apie 50-80 proc.

Taip pat buvo svarstoma kaimo sodybose priimti izoliuotis norinčius žmones, tačiau dauguma sodybų tą daryti atsisakė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių