Quantcast

Ką reikia žinoti, pildant deklaraciją?

Kasmet atėjus deklaravimo vajui, gyventojams iškyla vis tie patys klausimai, į kuriuos atsakymus geriausiai žino specialistai. Mokesčių ekspertė Kauno AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Judita Stankienė tikino, kad nepaisant vis paprastesnio būdo pildyti deklaracijas elektroniniu būdu, gyventojai turėtų neprarasti atidumo.

Kasmet atėjus deklaravimo vajui, gyventojams iškyla vis tie patys klausimai, į kuriuos atsakymus geriausiai žino specialistai. Mokesčių ekspertė Kauno AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Judita Stankienė tikino, kad nepaisant vis paprastesnio būdo pildyti deklaracijas elektroniniu būdu, gyventojai turėtų neprarasti atidumo.

Teks pildyti ir patiems

Prieš pildant deklaraciją, gyventojas, prisijungęs prie Elektroninės deklaravimo sistemos, turėtų pasitikrinti pagal Trečiųjų asmenų pateiktą informaciją VMI suformuotą pažymą ir patikrinti, ar duomenys teisingi. Pažymoje matomi duomenys reikalingi deklaracijos pildymui.

"Tai ir duomenys apie gautas pajamas, patirtas išlaidas; duomenys apie gyventojo draustumą, t.y. kiek mėnesių gyventojas buvo draustas ar nedraustas sveikatos draudimu, – aiškino J.Stankienė.

Specialistė atkreipė dėmesį, kad pažymoje nėra duomenų apie pajamas, gautas iš gyventojų Lietuvoje. Todėl metinėje pajamų deklaracijoje reikia nepamiršti jų įrašyti. Informacija apie pajamas iš užsienio valstybių pažymoje gali būti atvaizduojama ir atnaujinama vėliau.

Ji akcentavo, kad privaloma deklaruoti visas iš užsienio valstybių gautas pajamas, nelaukiant informacijos pateikimo pažymoje.

"Ne visi trečiųjų asmenų pateikti duomenys perkeliami į preliminariąją deklaraciją. Gyventojas turėtų neperkeltas sumas įrašyti pats į atitinkamą deklaracijos priedą bei įvertinti, ar gavo kitų pajamų, kurių preliminarioje deklaracijoje nėra, bei įrašyti trūkstamus duomenis pats", – priminė pašnekovė.

Atidumo ir dar kartą atidumo

Būtent užmaršumą ir neatidumą J.Stankienė įvardijo kaip bene dažniausiai daromas klaidas.

Žmonės pamiršta įrašyti pajamas gautas už parduotą ar nuomotą nekilnojamąjį turtą, deklaruoja įmokas už studijas, nors jas jau yra deklaravęs kitas šeimos narys, deklaruoja ne visas pajamas, gaunamas iš veiklos pagal verslo liudijimą ar iš įregistruotos individualios veiklos.

Specialistė pabrėžė, kad klaidingai užpildę deklaracijas gyventojai privalo jas patikslinti ir tik po to jiems yra grąžinamos susidariusios GPM permokos.

Dėl šios priežasties atidumo turėtų neprarasti ir internetu deklaracijas pildantys gyventojai.

Nors pildantys elektroniniu būdu gyventojai preliminarioje deklaracijoje randa aktualius duomenis, ją vis tiek reikėtų peržiūrėti ir patikrinti. Pašnekovė tikino, kad sistema yra nuolatos tobulinama, bet pripažino – klaidų dar pasitaiko.

Todėl patarė, prieš pateikiant deklaraciją VMI, ją patikrinti.

Būtina įrašyti ir dovanas

"Preliminari deklaracija formuojama pagal trečiųjų šaltinių pateiktus duomenis. Tad gyventojas turėtų pasitikrinti VMI suformuotą pažymą, kurioje atsispindi, kokie tretieji šaltiniai ir kokią informaciją pateikė. Be to, reiktų įvertinti tų duomenų teisingumą. Pažymoje galima rasti duomenis apie gyventojui išmokėtas išmokas, taikytą NPD, išskaičiuotus mokesčius. Tuo labiau kad pažymoje ir preliminariose deklaracijose esančios informacijos peržiūrai mokesčių mokėtojas sugaiš vos kelias minutes", – tvirtino J.Stankienė.

Specialistė priminė, kad kilus klausimams dėl pateiktų duomenų teisingumo, derėtų kreiptis į juos pateikusius juridinius asmenis arba tiesiog pasikonsultuoti su Mokesčių informacijos centro darbuotojais.

Jeigu pasitikrinus VMI suformuotoje pažymoje ir preliminarioje deklaracijoje klaidų nėra, tuomet gyventojui belieka deklaraciją pateikti VMI.

Tačiau jeigu asmuo vykdė individualią veiklą, gavo kokių nors kitų pajamų, apie kurias VMI neturi duomenų, tuomet reikiamą informaciją į suformuotą preliminariąją deklaraciją reikia įrašyti pačiam gyventojui.

Gyventojai turėtų nepamiršti nurodyti ne tik minėtas pajamas, bet ir iš artimųjų gautas dovanas, viršijančias 10 tūkst. litų, iš kitų gyventojų – dovanas, kainuojančias daugiau kaip 8 tūkst. litų per kalendorinius metus.

Mėgstantieji laisvalaikį leisti žaisdami azartinius žaidimus turėtų deklaruoti ir laimėjimus.

Ar atgausite permoką?

"GPM permokos gyventojams negrąžinamos tuo atveju, kai neužtenka apmokestinamųjų pajamų, kadangi grąžinama tik ta patirtų išlaidų suma, kuri neviršija 25 proc. gyventojo apmokestinamųjų pajamų, kurioms taikomas 15 proc. pajamų mokesčio tarifas", – aiškino ekspertė.

Šiais metais permokas gali susigrąžinti tie gyventojai, kurie gavo pajamų, apmokestinamų taikant 15 proc. pajamų mokesčio tarifą bei jiems užteko apmokestinamųjų pajamų ir 2013 m. mokėjo įmokas pagal gyvybės draudimo sutartis, kuriose numatytas išmokų išmokėjimas pasibaigus draudimo sutarties galiojimo terminui, įmokas į pensijų fondus, įmokas už profesinį mokymą ar studijas, kurias baigus įgyjamas pirmas aukštasis išsilavinimas ar pirma atitinkama kvalifikacija, už pirmas doktorantūros bei meno aspirantūros studijas, arba grąžinę šiam tikslui paimtą paskolos dalį, sumas už iki 2008 m. įsigytą asmeninį kompiuterį su programine įranga ar įvestą interneto prieigą, pagal iki 2008 m. gruodžio 31 d. gautą kreditą vienam gyvenamajam būstui statyti ar įsigyti, arba pagal iki 2008 m. gruodžio 31 d. sudarytą būsto finansinės nuomos (lizingo) sutartį dėl vieno gyvenamojo būsto finansinės nuomos (lizingo).

Sukančiuosius galvas, kaip pasipelnyti pildant deklaraciją, pašnekovė nuramino – to padaryti nepavyks.

VMI naudojasi kitų valstybinių institucijų duomenų bazėmis, gauna informaciją iš užsienio valstybių mokesčių administratorių, tad, pašnekovės teigimu, sukčiavimams tiesiog nebelieka vietos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

BBD

BBD  portretas
UŽ****T NX kapeikas perves bbd

Įdomu

Įdomu portretas
Kodėl niekur neakcentuojama ką daryti tuo atveju kai gražintina/mokėtina suma būna su minuso ženklu. ar tokiu atveju reikia susimokėti? Svarbu deklaruokite, o jei nesusimokame jokio pranešimo negauname? Po kelių metų mokėsime su delspinigiais?

Dėl „Mailiaus“ bylos

Dėl „Mailiaus“ bylos portretas
Dėl „Mailiaus“ bylos, - visi atsakingi asmenys ar jų atstovai iš FNTT, Generalinės prokuratūros, Žemės ūkio ministerijos, Žuvininkystės departamento (prie ŽŪM), Nacionalinės mokėjimo agentūros (prie ŽŪM), konkretūs Seimo nariai ir politikai, žiniasklaidos priemonių atstovai ir kiti veikėjai daugiau kaip 4 metus aktyviai ir organizuotai dalyvavę šmeižto kompanijoje prieš „mailiaus“ bylos dalyvius artimiausiu metu turėtų (arba turės) atsiprašyti (nebūtinai atsiklaupus) „mailiaus“ bylos dalyvių, kuriuos įžūliai apšmeižė. Tik, suprantama, kad vien tik atsiprašymo neužteks... Turės atsakyti pagal įstatymus (nebent atsiprašytų atsiklaupę)... ...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių