Quantcast

Ką daryti, jeigu pensijai norite kaupti daugiau nei numatyta?

Nuo kitų metų pradžios startuoja atnaujinta II pakopos pensijų kaupimo sistema, kurios svarbiausi akcentai yra keli.

Pirma, nebeliks „Sodros“ pervedimų į privačius pensijų fondus. Antra, gyventojai kaups savo asmeninėmis lėšomis, bet kaupti padės ir valstybė - į kiekvieno kaupiančiojo sąskaitą pervesdama dalį procento nuo šalies vidutinio atlyginimo bei mažindama mokestinę naštą.

Privačiai pensiją kaupę žmonės ateityje gaus ne tik „Sodros“ pensiją, jei mokėjo socialinio draudimo įmokas, bet ir papildomą priedą iš savo sukauptų lėšų.

Pertvarkius II pakopos pensijų kaupimo sistemą, standartinis kaupimas atrodys taip: 3 proc. nuo savo darbo užmokesčio kas mėnesį kaups pats dirbantysis, o 1,5 proc. nuo šalies vidutinio atlyginimo prisidės valstybė.

2018 m. valstybės parama kiekvienam kaupiančiajam sudarė 15,58 euro per mėnesį, o 2019 metais sieks 16,40 euro.

3 proc. nuo darbo užmokesčio kitais metais kaups tie dirbantieji, kurie šiuo metu kaupia pagal formulę 2+2+2 - vadinasi, jie jau šiuo metu prisideda nuo atlyginimo patys.

Jeigu žmogus kaupimo neatsisakys, 3 proc. dydžio įmoka nuo atlyginimo bus mokama nuo 2019 m. sausio mėnesio.

Kaip ir iki šiol, dalyvių įmokas į pensijų fondą surinks ir perves „Sodra“, o jai - darbdaviai.

Tačiau bet kuris kaupiantis žmogus gali kaupti daugiau nei 3 proc. nuo darbo užmokesčio ir pasinaudoti gyventojų pajamų mokesčio lengvata. Tereikia kreiptis į savo kaupimo bendrovę ir pranešti, kad savo senatvei norite atsidėti daugiau. Kitaip nei pagrindines (3+1,5 proc.) įmokas į pensijų fondą, kurias administruoja „Sodra“, papildomas įmokas į pensijų fondą mokėsite patys.

Darbuotoją skatinti per kaupimą II pakopoje gali ir darbdavys - pavyzdžiui, jei darbuotojas kaupia 3 proc. nuo darbo užmokesčio, darbdavys gali pridėti dar vieną ar keletą procentų. Šiuo atveju taip pat reikia kreiptis į darbuotojo pensijų kaupimo bendrovę ir pranešti apie darbdavio iniciatyvą.

Padėdamas darbuotojui kaupti pensijai darbdavys gali pasinaudoti pelno mokesčio lengvata.

Pradedantiems kaupti pirmą kartą ir tiems žmonėms, kurie iki šiol kaupė tik „Sodros“ lėšomis, bet ne nuo savo atlyginimo, taikomas pereinamasis laikotarpis - kaupti jie gali po 1,8 proc. nuo savo darbo užmokesčio kas mėnesį, o valstybė kas mėnesį prisidės po 0,3 proc. nuo šalies vidutinio atlyginimo.

Standartiniu atveju šiuo metu jau kaupiančių, bet nuo savo atlyginimo neprisidedančių, dirbančiųjų įmoka nuo 2019 m. sausio mėnesio sudarys 1,8 proc. nuo darbo užmokesčio.

Iki šiol nekaupusių jaunų dirbančiųjų įmokos bus pradedamos nuskaičiuoti nuo 2019 m. liepos mėnesio ir sieks 1,8 proc. nuo atlyginimo.

Bet kuris žmogus, kuris pradeda kaupti pirmą kartą arba tęsia kaupimą, bet jau prisidėdamas nuo savo atlyginimo, gali iškart nuo 2019 m. rinktis kaupti po 3 proc.

Tiems, kurie kaupė 2+0+0: norėdami atsisakyti pereinamojo laikotarpio, turite kreiptis į savo pensijų kaupimo bendrovę ir pranešti, kad norite kaupti ne po 1,8 proc., kaip numatyta, bet iškart po 3 proc. kas mėnesį.

Pateikti prašymą didinti įmoką galima iki 2019 m. liepos mėnesio pabaigos.

Jauniems iki 40 metų, kurie nekaupė: jeigu iki šiol nekaupėte ir neprieštaraujate kaupti, bet norite pradėti ne nuo 1,8 proc., o nuo 3 proc., per 2019 m. liepos mėnesį turite kreiptis į pensijų kaupimo bendrovę, kuriai būsite priskirtas, ir pranešti apie norą iš karto pradėti kaupti 3 proc.

Pensijų kaupimo bendrovė jums bus priskirta atsitiktine tvarka įtraukus į kaupimo sistemą, tačiau jūs galite ją keisti - tam reikės kreiptis į kitą paties pasirinktą bendrovę ir sudaryti su ja pensijų kaupimo sutartį.

Pensijų kaupimo bendrovės, kuriai atsitiktine tvarka būsite priskirtas, pavadinimą jums praneš „Sodra“ per elektroninę gyventojų aptarnavimo sistemą.

Jei nenorite kaupti II pakopoje, savo sprendimą galima pranešti iki 2019 m. birželio 30 d. imtinai. Šis terminas galioja visiems dirbantiesiems - tiek tiems, kurie šiuo metu kaupia II pakopoje, tiek jauniems nekaupiantiems žmonėms iki 40 metų, kurie bus įtraukti į kaupimo sistemą su teise atsisakyti.

Jei nekaupiantis dirbantysis iki 40 metų nenori dalyvauti II pakopoje: savo sprendimą reikia pranešti „Sodrai“.

Jei kaupiantis žmogus nori nutraukti kaupimą II pakopoje: savo sprendimą reikia pranešti pensijų kaupimo bendrovei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Dingti iš čia. Egzistuoja geras mažų lietuviškų algų paaiškinimas. "Lietuvis, mano manymu, iki šiol nemėgsta verslo, todėl į jį žvelgia plėšriai, kaip pirmykštis medžiotojas į medžioklę – kai pasitaiko proga, griebia kiek gali, išnaudoja iki maksimumo, nes verslo sąlygos gali bet kada pasikeisti. Neturime lėto verslo, verslo kaip gyvenimo būdo, kultūros, nes lietuviui norisi greitai užsidirbti, o po to užsiimti kuo nors kitu." Iš čia ir atsiranda tokios algos, su kuriomis neišgyvensi. Niekam tas nerūpi, verslininkai ir masiuliai tik džiaugiasi galimybe asmeniškai lupti pinigus. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

nugi

nugi portretas
į pančiaką dėt, bent nesumažės ir niekur nedings

nueit

nueit portretas
pas gera psichiatra...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių