Quantcast

K. Navickas: pasėlių deklaravimo proceso ėmėsi apie 5 tūkst. ūkininkų

Pasėlių deklaravimo procesą pradėjo apie 5 tūkst. ūkininkų, ketvirtadienį bus aptariami pirmieji rezultatai, sako žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas.

„Rytoj bus pirmi rezultatai aptariami, tikrai yra neaiškumų, klausimų. (...) Bendras tikslas yra, kad kuo daugiau ūkininkų uždeklaruotų, uždeklaruotų tinkamai“, – TV3 televizijos laidoje „Dėmesio centre su Edmundu Jakilaičiu“ trečiadienį kalbėjo ministras.

Jis pridūrė, kad deklaravimo procesas dar nevyksta „pilna apimtimi“.

Naudmenų ir kitų plotų deklaravimas prasidėjo pirmadienį, jame šiemet įvesta naujovių.

Norėdami gauti papildomas išmokas, ūkininkai pirmą kartą turės rinktis bei pritaikyti aplinkos apsaugai skirtas ekoschemas. Žemdirbių atstovai sako proceso laukiantys su nerimu, nes vis dar kyla daug klausimų, sistema ir naujos taisyklės – painios.

Ministras pastaruoju metu sulaukia kritikos dėl padėties žemės ūkio sektoriuje. Dėl to opozicija K. Navickui yra surengusi interpeliacijos procedūrą. Į parlamentarų pateiktus klausimus ministras atsakys ketvirtadienį.

Premjerė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, kad ministro likimas gali priklausyti nuo pasėlių deklaravimo sėkmės ar nesėkmės.

Trečiadienį interviu „Delfi“ ministrė pirmininkė kartojo, kad šis procesas yra paties K. Navicko asmeninės atsakomybės klausimas.

„Jeigu procesas bus nesklandus, mes prie šio klausimo grįšime“, – sakė I. Šimonytė.

Visgi, pasak jos, dabar ūkininkų reiškiami priekaištai ministrui yra keisti.

„Tie priekaištai, kurie yra reiškiami ministrui už darbus, jie dažniau yra susiję su tuo, kad ministras neva neapgina žemdirbių nuo kito ministro – nuo aplinkos ministro. Sakyčiau, kad tai yra labai keistas lūkestis“, – kalbėjo premjerė.

I. Šimonytė tvirtino, kad K. Navickui taip pat reiškiami priekaištai dėl dalykų, kurių jis ir neturi daryti.

„Jis negali išsimušinėti pinigų, kurių nėra. Nes jeigu pinigų nėra, gali mosikuoti beisbolo lazda ir vis tiek dėl to pinigų neatsiras. Neturi muštis su kitu ministru dėl to, kad tavo kuruojama sritis yra kažkuo nepatenkinta ir reikia ieškoti bendrų sprendimų. Man atrodo, kad procesas taip ir vyksta“, – sakė ministrė pirmininkė.

K. Navickui interpeliacija surengta ne pirmą kartą. 2022 metų birželį per balsavimą dėl nepasitikėjimo jis išsaugojo pareigas ir šis balsavimas įžiebė konfliktą tarp valdančiųjų ir opozicijos, kuri keletą savaičių boikotavo Seimo posėdžius ir posėdžiavo atskirai.

Lietuvos pieno gamintojų asociacija kovą prie Seimo buvo surengusi protesto akciją, kurios metu ūkininkai reikalavo bent 40 mln. eurų paramos krizinei situacijai pieno sektoriuje stabilizuoti ir K. Navicko atsistatydinimo.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių