Quantcast

K. Budrys: iš EK patikslinimo dėl Kaliningrado tranzito Lietuva tikisi aiškaus sprendimo

Prezidento vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys tvirtina, kad iš šią savaitę laukiamo Europos Komisijos (EK) išaiškinimo dėl situacijos su tranzitu į Kaliningradą tikimasi, jog bus tiksliai atsakyta į klausimus, kokioms prekėms, kertančioms Europos Sąjungos (ES) sieną ir vykstančioms į kitą Rusijos regioną, turi būti taikomos sankcijos.

„Tenkintų Lietuvą aiškus sprendimas, čia turbūt yra pagrindinis kriterijus, kad visiems būtų aišku dėl reguliavimo ir dėl įgyvendinimo, nes tai buvo priežastis, kodėl buvo kreiptasi patikslinimo, išaiškinimo. Dabar lūkestis yra, kad visiems bus aišku, kuo tai yra pagrįsta, kaip mes tai taikome ir kokias pasekmes tai sukelia“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė K. Budrys.

Jo teigimu, svarbiausias Lietuvos noras yra, kad tai nesukeltų pasekmių tranzito kaip tokio reguliavimui.

„Mes kalbėtume apie sankcionuotų prekių grupes ir tai, kaip jos kerta vienu ar kitu būdu ES sieną arba nekerta. Čia ir būtų tikslas“, – tvirtino prezidento patarėjas.

K. Budrys nesiryžo spėti, kaip atrodys EK patikslinimas, nes, anot jo, šiandien tai daryti būtų spekuliatyvu.

„Yra žmonių, dirbančių tiesiogiai dirbančių su Europos Komisija, turime stiprią atstovybę, įsitraukusias ir kitas institucijas, darbas yra kolektyvinis ir tikrai nemanau, kad mes būsime prigauti kažkokio siurprizo“, – sakė jis.

Kęstutis Budrys. / D. Labučio / ELTOS nuotr.

ELTA primena, kad įsigaliojus ES sankcijoms, Lietuva apribojo plieno bei juodųjų metalų tranzitą į Kaliningradą. Kaip tvirtina atsakingos institucijos, šis Lietuvos valdžios institucijų draudimas sankcionuotas prekes gabenti į Kaliningradą yra grįstas ES sankcijomis, numatytomis dar pavasarį. Tuo metu Rusija tranzito į Kaliningradą sustabdymą laiko neteisėtu ir beprecedenčiu bei pagrasino atsaku, turėsiančiu poveikį visiems šalies gyventojams.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis spaudai teigė, jog Lietuva nesiėmė jokių vienašalių nacionalinių apribojimų ir laikosi tik Bendrijos sankcijų, todėl pareikšti kaltinimai tėra propaganda. Visgi, kaip rašė tarptautinė žiniasklaida, Briuselis yra nusiteikęs dar kartą tikrinti šio sprendimo teisinius aspektus ir gali pateikti papildomų nurodymų dėl sankcijų taikymo.

Tuo tarpu premjerė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį teigė, kad Lietuva tęs ketvirtojo ES sankcijų Rusijai paketo įgyvendinimą ir stabdys kitų sankcionuojamų prekių tranzitą iš Rusijos į Kaliningradą nuo liepos 10 d., kai jos įsigalios.

Anot jos, „Lietuvos geležinkelių“ klientai – Rusijos vežėjai – apie numatomus apribojimus informuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juokingiausia

Juokingiausia portretas
Kad Estija su Latviais dydžiuliais kiekiais importoja rusiška nafta padaro National Blend ir stumia mums:) o kaip iprasta mums Lochai už viska sumoka.

Gintas

Gintas portretas
Bergių provokatoriai vis nerimsta?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių