Quantcast

J. Neverovičius: Lietuvos pozicija dėl Astravo AE yra girdima

  • Teksto dydis:

Į Baltarusijoje statomą Astravo branduolinę elektrinę atgabenus branduolinį kurą ir rengiantis jos veiklos pradžiai, Lietuvos pozicija dėl šios jėgainės yra girdima tiek Briuselyje, tiek kaimyninių šalių sostinėse, teigia prezidento vyriausiasis patarėjas.

„Kuras jau yra atvežtas, tas, aišku, yra nelabai smagus dalykas, ypač turint omenyje, kad Baltarusija nepasirašė sutarties su Lietuva dėl su atomine energetika susijusių incidentų informavimo ir įspėjimo. (...) Iš kitos pusės galime pasidžiaugti, kad mūsų siūlymai atkreipti dėmesį į tai, kas vyksta tuoj pat už Lietuvos sienos ir Briuselyje, ir mūsų kaimynų sostinėse girdimi“, – Žinių radijui antradienį sakė Jaroslavas Neverovičius.

Pasak jo, dėl Astrave planuojamos gaminti elektros boikoto Lietuvą palaiko Estija ir Lenkija, tokiai pozicijai pritarė ir Ukrainos energetikos bei aplinkos apsaugos ministrė Olga Buslavets.

„Mums taip pat labai svarbu, kad Latvija laikosi principingos pozicijos, kad saugumas yra pirmoje vietoje kalbant apie branduolinę energetiką. Apie tai taip pat ne vieną kartą Latvijos prezidentas pasisakė“, – tvirtino J. Neverovičius.

Lietuva siekia, kad Baltijos šalys pasirašytų politinę deklaraciją dėl nesaugios ir nešvarios elektros importo ribojimo, tačiau Latvija kol kas atsisako tą padaryti. Šios šalies vyriausybė nusprendė, kad Lietuvai nutraukus elektros prekybą su Baltarusija, ji dėl techninių ir ekonominių priežasčių pereis prie elektros prekybos su Rusija. Tai gali atverti galimybę per Rusiją į Baltijos šalių rinką patekti Astravo elektrai.

„Yra suderintas politinis memorandumas tarp trijų Baltijos valstybių ir Europos Komisijos, kuriame šis klausimas detaliai aptariamas. Nėra tame memorandume kol kas dar Latvijos parašo, tačiau svarbiausias dalykas, kad sutinkame, kad saugumas yra pagrindinis dalykas ir judant sparčiai su sinchronizacijos projektu iki 2025 metų pabaigos šitas klausimas bus savaime išspręstas“, – aiškino J. Neverovičius.

Baltarusijos energetikos ministerija praėjusį trečiadienį pranešė, kad į Astravo elektrinę atgabentas branduolinis kuras pirmajam reaktoriui. Reaguodama į tai, Lietuva paragino Minską stabdyti jėgainės veiklos pradžią.

Lietuva teigia, kad Baltarusija branduolinę elektrinę 50 kilometrų nuo Vilniaus stato nepaisydama saugumo reikalavimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių