Quantcast

J. Neverovičius: Lietuva viena naujos atominės elektrinės nestatys

Lietuva viena, be kaimynų - latvių ir estų - investicijų naujos atominės elektrinės (AE) nestatys, kartoja energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius. Pasak jo, AE turi būti regioninis projektas.

„Lietuva viena šito projekto negalės vystyti. Jeigu šitas projektas būtų galimas vystyti, tai turėtų būti regioninis projektas. Su realiu Latvijos ir Estijos bei gali būti kitų partnerių dalyvavimu. Bet tikrai jis negali būti vystomas kaip vienos Lietuvos projektas“, -  ketvirtadienį Seime vykstančioje diskusijoje dėl šalies energetikos strategijos krypčių parlamentarams pareiškė J. Neverovičius.

Jis pabrėžė, kad dabar dar negalima galutinai įvertinti Visagino AE įtakos ir reikšmės Baltijos šalių elektros energetikos sistemos sinchronizavimui su kontinentinės Europos tinklais ir jėgainės rezervinės galios klausimų.

„Galimi sprendimai paaiškės šių metų rudenį, kai bus užbaigtas Baltijos valstybių integracijos į Europos Sąjungos vidaus elektros rinką ir galimų jungčių įrengimo galimybių studija“, - sakė ministras.

Nei energetikos ministras, nei premjeras Algirdas Butkevičius neatsakė į „tvarkiečio“ Algimanto Dumbravos klausimus dėl būsimų derybų su latviais ir estais bei su strateginiu investuotoju - Japonijos ir JAV korporacija „Hitachi/GE“.

„Ar bus sudaroma kokia komisija, ar mes juos (regioninius partnerius - BNS) kviesimės, ar jiems bus pateikti mokslininkų variantai (...), kaip kalbėsime su strateginiu partneriu, kad daugiau investuotoų į AE statybą. Kaip su regioniniais partneriais bus... Ar mes inicijuosime tuos pokalbius. Kiek tai tęsis?“ - klausė parlamentaras.

Premjeras anksčiau yra teigęs, kad Seimo diskusijos dėl šalies energetikos ūkio lems, kaip Lietuva kreipsis į Latviją ir Estiją.

Energetikos ministras anksčiau yra sakęs, jog su „Hitachi“ dėl jėgainės statybos Visagine derybos gali toliau vykti, tik tam reikia, kad „Hitachi“ norėtų investuoti į šį projektą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių