Quantcast

J. Neverovičius: kitam sezonui šilumos tiekėjai turėtų iš anksto pasirūpinti biokuru

Prezidento patarėjas Jaroslavas Neverovičius sako, kad dėl kitą šildymo sezoną turinčio pradėti veikti „Ignitis grupės“ statomos Vilniaus kogeneracinės jėgainės (VKJ) biokuro bloko šilumos tiekėjai šiuo kuru turėtų pasirūpinti iš anksto.

„Kol kas visi ženklai pakankamai nuramina, tačiau tai nereiškia, kad reikia atsisakyti ir nesiruošti tiems pokyčiams, kurie įvyks, o ypatingai Vilniuje, kadangi, tikėkimės, pradės veikti naujas objektas – didžiulė biokuro katilinė – kuri pareikalaus labai didelio kiekio biokuro ir rinka iš principo labai stipriai pasikeis“, – Žinių radijui antradienį sakė prezidento patarėjas aplinkos ir infrastruktūros klausimais J. Neverovičius.

„Dėl to iš anksto reikia pasirūpinti biokuru ir ypač ne tik turint galvoje vilniečių šildymo sąskaitas, bet ir tų visų kitų savivaldybių, kur kainos gali pasikeisti dėl to, kad Vilniuje bus sukurta tokia didelė paklausa“, – pridūrė jis.

Pasak J. Neverovičiaus, rinkoje išaugsiant biokuro paklausai, gali padidėti ir jo kainos.

„Jeigu atsiranda didžiulė paklausa rinkoje, tai kainos turi tą tendenciją didėti. Atitinkamai reikėtų pasiruošti ir užtikrinti adekvačią pasiūlą“, – teigė prezidento patarėjas.

Energijos išteklių biržos operatorės „Baltpool“ prekybos vadovas Vaidotas Jonutis gegužę BNS prognozavo, jog kitą šildymo sezoną biokuro kainos nepasieks pernai rudenį buvusio piko.

Vis dėlto, pasak biržos atstovo, šio kuro kainas, be „Ignitis grupės“ statomo Vilniaus kogeneracinės jėgainės (VKJ) biokuro bloko, gali paveikti ir situacija medienos pramonėje bei žaliavos paruošimas vasarą.

„Baltpool“ duomenimis, praėjęs šildymo sezonas Lietuvoje prasidėjo biokuro kainų šuoliu ir įtampa rinkoje, tačiau sezono metu ženkliai krito biokuro kainos, o galutinė šilumos kaina vartotojams didėjo nežymiai.

Praėjusį šildymo sezoną vidutinė biokuro kaina Lietuvoje siekė 38,04 euro už MWh ir buvo 66 proc. didesnė nei 2021–2022 metų sezoną. Tuo metu vidutinė šilumos kaina per metus padidėjo 16 proc. – iki 8,68 cento už kilovatvalandę (kWh).

„Ignitis grupė“ skelbia, kad VKJ biokuro blokas visu pajėgumu turėtų veikti kitą šildymo sezoną. Kovo pabaigoje bloke buvo pradėti karštieji bandymai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių