Quantcast

J. Augutis: nediversifikuotos elektros rinkos likimas gali ištikti šilumos ūkį

Lietuvos energetikos instituto ekspertas Juozas Augutis sako, kad šalies gyventojai prie didelių elektros kainų turėtų priprasti, nes valstybė neturi galimybių greitai jų sumažinti.

Be kita ko, jis įspėja, kad panašus šokas gali supurtyti ir centralizuotą šildymo rinką.

„Labai greitai susižavėjome, kad (elektros – BNS) importas yra pigus, gerą kainą visada turėjome (...), bet pamiršome auksinę taisyklę, kad negalima susikoncentruoti į vieną tiekimo rūšį“, – penktadienį Seimo socialdemokratų diskusijoje teigė J. Augutis.

„Ta auksinė diversifikavimo taisyklė yra išlikusi ir jai turėjome skirti daug dėmesio. Pakeisti kažko per trumpą laiką tikrai negalėsime. Ar tai būtų taisyklės, ar kompensacijos, ar kažkokie perskaičiavimai, vis tiek turėsime labai didelę kainą. Ta kaltė, negalime sakyti, kad dėl karo, dujų ar sausros. Yra kaltės ir mūsų pačių. Iš to reikia daryti išvadas“, – pridūrė energetikos ekspertas.

Jis įspėjo, kad panašus kainų šokas gali ištikti ir šildymo rinką, kur šilumai pagaminti daugiausia naudojamas biokuras.

„Šiandien turime tokias taisykles, kad medieną galime deginti, laikydami, kad tai nulinė įtaka aplinkai (...) Ir niekas nežino, kaip bus ateityje – gal pasikeis Europos Sąjungos direktyvos ar požiūris į tai ir pasirodys, kad ir biokuras nėra (išeitis – BNS)“, – konferencijoje teigė jis.

Tuo metu kitas energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas įsitikinęs, kad valdžia jau praėjusių metų gruodį turėjo pamatyti signalus, kad  brangstant dujoms į rekordines aukštumas kils ir elektros kaina.  

„Tikrai Vyriausybė matė praėjusį rudenį, kad kainos neaiškios, kad kyla aukštyn. Gruodį, prieš Kalėdas jau dujų kaina buvo 2 tūkst. dolerių už tūkstantį kubinių metrų. Matėsi, kad ramumo nebus. (...) Ar nereikėjo sustoti? Ar reikia baldus perstumdyti, kai jau gaisras?“ – diskusijoje svarstė V. Jankauskas.

Pasak jo, jeigu Vyriausybė numatys kompensacijas tik gyventojams, o nepadės pramonei ir verslui, brangs prekės. 

Vyriausybė ketina siūlyti Seimui paskutinį, trečiąjį mažmeninės elektros rinkos liberalizavimo etapą atidėti 3-4 metams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių