Quantcast

Išvados dėl Astravo AE streso testų – jau netrukus

Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) pastabas ir klausimus dėl Baltarusijos parengtos Astravo atominės elektrinės (AE) streso testų ataskaitos tarptautinei ekspertų grupei pateiks iki sausio vidurio.

Anksčiau teigta, kad Lietuvos darbo grupė pastabas Europos Komisijai (EK) turi pateikti iki sausio 5 dienos, tačiau VATESI atstovė Birutė Kuklytė-Jonutienė BNS informavo, kad terminas kiek atidėtas.

„Tas darbas dar prasitęsė, šiuo metu darbo grupė dar dirba. Pastabas streso testų ataskaitai numatome atiduoti sausio viduryje. (...) Tai natūralu, nes derinamasi prie bendros tarptautinės ekspertų darbo grupės darbotvarkės“, – BNS sakė B. Kuklytė-Jonaitienė.

Baltarusija pernai lapkritį EK pateikė nacionalinių Astravo AE streso testų ataskaitą, ją šiuo metu nagrinėja tarptautinė branduolinės saugos ekspertų darbo grupė. Galutinį vertinimą Komisija turėtų pateikti birželį.

VATESI viršininko pavaduotojas branduolinei saugai Sigitas Šlepavičius BNS gruodžio viduryje teigė, kad streso testai neatsako į svarbiausius Lietuvos klausimus dėl jėgainės vietos parinkimo, poveikio aplinkai vertinimo, statybų saugos ar kokybės.

Astravo AE streso testus 2016 metais atliko pagrindinio jėgainės rangovo „Rosatom“ antrinė įmonė „Atomprojekt“.

Lietuvos Vyriausybės atstovai yra sakę, kad testai neatsako į visus klausimus, ir reikalauja, kad testai būtų atlikti pagal ES metodologiją. Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius lapkritį teigė, kad testai neįrodo, jog jėgainė statoma saugiai.

Astravo AE statoma netoli sienos su Lietuva, apie 50 kilometrų nuo Vilniaus. Lietuva ketina blokuoti jėgainėje pagamintos elektros energijos importą ir taip apsunkinti jos statybos projektą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam

tam portretas
briuseliui nusispjaut kas kur vyksta gauna direktyvas biurokratiniu kanalu is savo /globeju/ ir tik tada vykdo neskubedamas paskaiciaves islaidas juk ponas is uzjurio irgi atsisake ekologijos vardan arogancijos is verslininko vienasalisku kvailu paziuru nes tokius lengva politiskai maustyti kas ir daroma europiniu /kolegu/......

nebutu

nebutu portretas
/tilto/ nebutu ir oziu norinciu ji pereiti ir kuris stipresnis ar pirmesnis tas laimi o runkeliai ploja /nugaletojui/ tik nezinia kurie?.......

Vis tie lietuviai

Vis tie lietuviai portretas
Kai buvo pradėtos Astravo AE statybos, Kubilius su savo komanda nuvažiavo dviračiais ir apžiūrėjęs pareiškė, kad viskas gerai, tai kokios problemos dabar...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių