Quantcast

N. Biknius: didesnis dujotiekio į Latviją pralaidumas – daugiau galimybių prekybininkams

  • Teksto dydis:

Pasvalio rajone užbaigus dujotiekio į Latviją pajėgumų didinimo darbus, „Amber Grid“ vadovas Nemunas Biknius sako kad projektas ne tik padidino dujotiekio pralaidumą, bet ir užtikrina didesnį regiono energetinį saugumą bei suteikia daugiau galimybių dujų prekybininkams.

„Tai veda į didesnį energetinį saugumą visame regione, ne tik Lietuvoje ir Latvijoje, kadangi dabar į (Inčukalno – BNS) požeminę dujų saugyklą galima perduoti daugiau dujų“, – projekto užbaigimo ceremonijoje trečiadienį sakė N. Biknius.

Pasak „Amber Grid“, Lietuvai anksčiau nei planuota užbaigus savo projekto dalį dujotiekio pralaidumas padidėjo trečdaliu – iki 90 gigavatvalandžių (GWh) per parą.

Pasak N. Bikniaus, toks pralaidumas prilygsta vienos šaltos žiemos dienos dujų suvartojimui Lietuvoje.

„Labai grubiai sakant, tai yra labai šaltos žiemos visos Lietuvos (vienos dienos – BNS) suvartojimas. Mes per dieną tiek galime transportuoti, kiek Lietuvai reikia šaltą žiemą“, – žurnalistams sakė N. Biknius.

„Infrastruktūra, kurią mes turime savo regione, suteikia verslo galimybių dujų prekybininkams. Turėdamas tai galvoje aš norėčiau pakviesti dujų prekybininkus iš Europos šalių labiau įsitraukti į mūsų regioną ir pasinaudoti galimybėmis saugoti dujas, transportuoti dujas ir parduoti dujas mūsų regione ir šalyse“, – kalbėjo Amber Grid“ vadovas.

Latvijos operatorės „Conexus Baltic Grid“ vadovas Uldis Baris teigė, jog dabar dujos galės būti greičiau transportuojamos iš Klaipėdos į Inčukalnį.

„Šis dujotiekis užtikrina geresnį susisiekimą tarp Klaipėdos SGD terminalo bei požeminės dujų saugyklos“, – renginyje sakė U. Baris.

Anot N. Bikniaus, didesni dujotiekio pajėgumai leidžia kaupti daugiau atsargų Inčukalnio saugykloje.

„Tai reiškia, kad esant atplaukusiam laivui galima transportuoti daugiau dujų ir jas padėti į saugyklą, kai yra perteklius, ir jas paimti tada, kai reikia vartoti šalyje“, – sakė N. Biknius.

Teigiama, kad padidėjusiu dujų srautu į Latviją susidomėjo dujų rinkos dalyviai, o papildomais pajėgumais dažnai pasinaudojama 100 procentų.

„Ateityje tai reiškia didesnes pajamas, surinktas už dujų transportavimą mūsų valstybėje esančiais vamzdynais, mažėjančius Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo išlaikymo kaštus ir bendrą energetikos kainų mažėjimą“, – teigiama „Amber Grid“ pranešime.

Rangovės „MT Group“ ir „Alvora“ išplėtė Kiemėnų dujų apskaitos stotį, padidino jos pajėgumus, rekonstravo Panevėžio dujų kompresorių stoties dujotiekius.

Planuojama, kad 2023 metais baigus darbus Latvijos pusėje dujotiekio pralaidumas abejomis kryptimis išaugs du kartus – iki 130,5 GWh per parą Latvijos kryptimi ir iki 119,5 GWh – Lietuvos kryptimi.

Bendros Lietuvos ir Latvijos investicijos projektui siekė 10,2 mln. eurų, iš jų Lietuvos – 4,7 mln. eurų, o 2,1 mln. eurų padengė Europos Sąjunga.


Šiame straipsnyje: dujotiekispralaidumasELLI

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuostabu

Nuostabu portretas
Galėjo žurnalistas parašyt kam Lietuva suteikė galimybę naudotis mūsų SDT dykai? Vieną žinau - tai poliakai kažkada sukę nosį nuo pasiūlymo bendrai statyti tą trigubai kainuojančią mūsų šalies piliečiams ,,gerovę" o va kas antroji? ir dar. Kiek akcijų šiame projekte turi Kreivys ar kiti veikėjai susiję su vyriausybe? Kad Grybas su PIŠe turi Indopindos geldos akcijų tai žinom o va čia kaip?

Klpd.

Klpd. portretas
Ir kodėl man frazė ,,„Infrastruktūra, kurią mes turime savo regione, suteikia verslo galimybių dujų prekybininkams" skamba kaip ,,Kviečiame spekuliantus naudotis galimybės jums įgyvendintos" ?:D)

Is platesnio

Is platesnio portretas
saltinio - lengviau kibireli pasisemti!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių