Quantcast

Išleidžiama „Erasmus“ programos 35-mečiui skirta moneta

  • Teksto dydis:

Lietuvos bankas penktadienį į apyvartą išleidžia 2 eurų proginę monetą, skirtą Erasmus programos 35-mečiui paminėti. Šiai sukakčiai paminėti vienodo dizaino monetas išleidžia visos devyniolika eurą įsivedusių valstybių. Iki šiol, Lietuvos banko duomenimis, bendrai buvo išleistos keturios proginės monetos.

„Per visą euro gyvavimo dvidešimtmetį – tai tik penktoji proginė moneta, kurią bendrai išleidžia visos euro zonos šalys. Tai įrodo, kokia svarbi ir reikšminga ši sukaktis Europos Sąjungos (ES) mastu. Per visą programos laikotarpį daugiau nei 10 mln. europiečių turėjo galimybę studijuoti užsienyje ir taip praturtinti savo gyvenimišką bei profesinę patirtį. Nuo šiol ją primins ir naujoji proginė 2 eurų moneta, ji kartu įamžina ir patį Erazmą Roterdamietį – garsųjį Europos humanistą ir filosofą“, – sako Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoja Asta Kuniyoshi.

Nacionalinėje monetos pusėje – Erazmo Roterdamiečio profilis, programos pavadinimas lietuvių kalba ERASMUS PROGRAMA, taip pat užrašas LIETUVA, dešinėje apačioje 1987–2022 metai. Taip pat įkomponuoti gamintojos, Lietuvos monetų kalyklos, logotipas, dizaino kūrėjo inicialai, apskritimu išdėstyta dvylika ES žvaigždžių. Briaunoje užrašas – LAISVĖ*VIENYBĖ*GEROVĖ. Monetos bendroji pusė – tokia pati kaip ir apyvartinių 2 eurų monetų.

Proginės monetos dizainą rinko ES gyventojai balsuodami internetu. Jie galėjo balsuoti už vieną iš šešių variantų, kuriuos daugiau kaip iš 70 pateiktų darbų atrinko profesionalų komisija. Nugalėjusi moneta surinko 22 tūkst. balsų (iš viso savo nuomonę pareiškė daugiau kaip 72 tūkst. dalyvių), jos autorius – Joaquinas Jimenezas.

Progines 2 eurų monetas su Lietuvos nacionaline puse, skirtas Erasmus programos 35-mečiui, nukaldino Lietuvos monetų kalykla. Lietuviškų monetų tiražas – 300 tūkst. vnt., o bendras visų euro zonoje išleidžiamų monetų tiražas – 37 mln. vnt. Šios proginės monetos – teisėta mokėjimo priemonė visoje euro zonoje.

Proginių monetų, skirtų Erasmus programos 35-mečiui, su Lietuvos nacionaline puse už nominalo vertę galima išsikeisti Lietuvos banko kasose Vilniuje ir Kaune, vienam asmeniui keičiama ne daugiau kaip penki ritinėliai (125 vnt.) monetų per dieną, keitimo paslauga – nemokama. Monetos gyventojų pinigines pasieks ir per prekybos vietas, bus naudojamos kasdieniams atsiskaitymams, teigiama Lietuvos banko pranešime.

Iki šiol visos euro zonos šalys bendrai išleido keturias progines monetas: 2007 m. – Romos sutarties 50-mečiui, 2009 m. – ekonominės ir pinigų sąjungos 10-mečiui, 2012 m. – eurų banknotų ir monetų 10-mečiui, 2015 m. – Europos Sąjungos vėliavos 30-mečiui paminėti.


Šiame straipsnyje: Erasmusmainų programamoneta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai

Tai  portretas
Lietuvoje tiek marazmu,kad po moneta galima isleisti kasdien!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių