Quantcast

Įpirkti būstą vis sunkiau – kainos auga greičiau nei algos

  • Teksto dydis:

Būsto kainos auga nesustabdomai ir jau pralenkė atlyginimų augimą. Tai reiškia, kad įpirkti būstą vis sunkiau, praneša LNK.

Anot brokerės Giedrės Daugirdaitės, vasarą, kai žmonės atostogauja, klientų šiek tiek mažiau, bet susidomėjimas būstu vis tiek didesnis nei pernai. Neatbaido nei kylančios kainos.

„Jeigu tau reikia namų ir tu vis tiek turi įsigyti tą savo būstą, tai kur tu dėsiesi? Perki tokia kaina, kokia yra šiandien. Tuo labiau kad vis tiek visi kalba, kad kainos greičiausiai dar kils, jos vis kyla. Mes matom, kad birželį, lyginant su geguže, nors aktyvumai pirkėjų šiek tiek mažesni, bet kainos pakilo“, – teigė G. Daugirdaitė.

Butų kainos per metus pakilo beveik 13 proc. Jei taip sparčiai kils ir toliau, Lietuvos bankas pasiruošęs imtis saugiklių – siūlo įvesti privalomą pirkimo-pardavimo sutarčių, kurios sudaromos ką tik pastatytiems būstams, registraciją, nes dabar turimi duomenys tik perparduodamų būstų.

„Tai leistų realiuoju metu rinkti duomenis apie sudaromus sandėrius, jų kiekį ir kainą, padidintų rinkos skaidrumą ir leistų Lietuvos bankui anksčiau identifikuoti būstų rinkoje besiformuojančias rizikas“, – aiškino Lietuvos banko Makroprudencinės analizės skyriaus vadovas Algirdas Prapiestis.

Jeigu tau reikia namų ir tu vis tiek turi įsigyti tą savo būstą, tai kur tu dėsiesi? Perki tokia kaina, kokia yra šiandien.

Tai leistų įvertinti būstų prikimo iš brėžinių kiekį, išankstinių sutarčių perpardavinėtų spekuliacijų mastą, kartu mažintų nepagrįstus lūkesčius.

Dabar būstų kainos auga greičiau nei algos, o tai reiškia, kad tampa sunkiu įpirkti būstą.

„Dabar, ką matome, yra didžiulis paklausos šuolis. O statybininkai, kurie vysto būstų projektus, paprasčiausiai nespėja patenkinti susidariusios paūmėjusios paklausos. Kai tokia situacija rinkoje nutinka, natūralu, kad kainoms kilti susidaro erdvė ir jos pradeda augti sparčiau“, – sakė ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė.

Jei kainos dar labiau įsiautės, Lietuvos bankas pasiruošęs įvesti ir kitus saugiklius. Pavyzdžiui, bankai vis daugiau skolina būstui įsigyti, todėl Lietuvos bankas gali liepti atsidėti didesnę kapitalo atsargą busto paskoloms. Dar galėtų padidinti pradinio įnašo sumą.

Stop kadras.

„Žinoma, mes reaguojame į situaciją rinkoje ir jei matysime, kad daugėja tokių paskolų, kurios yra rizikingesnės, kurių skolinimo standartai yra laisvesni, ir matytume besiformuojančias rizikas, tai galimai ateityje svarstytume ir dėl tam tikrų pakitimų“, – kalbėjo A. Prapiestis.

Ar būsto kainos stabilizuosis artimiausiu metu, priklauso nuo būsimo karantino sąlygų. Jei bus lengvas, kainos stabilizuosis, nes žmonės išlaidaus kitiems dalykams, pavyzdžiui, kelionėms. Jie griežtas – žmonės ir vėl investuos į būstą, kainos augs labiau. Bet yra ir tokia tikimybė – kainos ateityje kris.

„Turėtų įvykti normalesnė, rimtesnė ekonomikos krizė. Tokio varianto teoriškai atmesti negalime. Bet aš manau, kad jeigu jis materializuosis, tai tikriausiai vyks ne šiais metais, o po kokių dvejų trejų metų“, – teigė ekonomistas Aleksandras Izgorodinas.

Vilniuje per mėnesį kainos augo beveik 6 proc., Kaune – šiek tiek daugiau nei 2 proc., Klaipėdoje – beveik 2 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stebūklas \\\\\.../////

Stebūklas   \\\\\...///// portretas
---Lietuvoje, algos "auga" ???.

kainos auga greičiau nei algos

kainos auga greičiau nei algos portretas
Na taip, anksčiau galėjau nusipirkti būstą už tris atlyginimus. Dabar jau už penkis tik... atlyginimus. Tokie reikalai. O paryžiuje karšta. Teeeip.

Anonimas

Anonimas portretas
Linkiu pirkti kuo daugiau PLANUOJAMŲ STATYTI būstų , nes...jie gali būti nepastatyti arba bent jau žadamų pastatyti ir turinčių ...popierius.. Kvailelių buvo nesenais laikais [ 2008-2010 metais ], o dabar vaikai , negalvoję apie būstus,paaugo ir ...beveik nauja kvailių karta....Statybų versle tai "viskas ok"...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių