Quantcast

Investuojančių moterų daugėja beveik taip pat sparčiai, kaip ir vyrų

Pasak Lietuvos banko, aktyviausi investuotojai Lietuvoje yra 25–54 metų vyrai – jie 2021 m. sudarė daugiau kaip 60 proc. visų sandorių vertybiniais popieriais. Tačiau investavimą atranda ir moterys – aktyviai investuojančių moterų daugėja beveik taip pat sparčiai, kaip ir vyrų.

„Duomenų, surinktų iš finansų tarpininkų, analizės pagrindu sudarytas investuotojo paveikslas parodė, kad pernai aktyviai investuojančių moterų ir vyrų reikšmingai gausėjo visose amžiaus grupėse. Tam įtakos turėjo didėjantis investicinių paslaugų prieinamumas ir finansų rinkoms itin sėkmingi 2021 m.“,– sako Audrius Šilgalis, Lietuvos banko Investicinių paslaugų ir bendrovių priežiūros skyriaus vadovas.

Lietuvoje aktyviai investuoja 31,5 tūkst. vyrų ir beveik 18 tūkst. moterų.

Bendras neprofesionalių investuotojų skaičius praėjusių metų pabaigoje buvo 116,2 tūkst. Per metus šis skaičius padidėjo 40 proc. (nuo 82,8 tūkst.), o per pastaruosius dvejus metus išaugo daugiau kaip dvigubai (nuo 52,7 tūkst.).

Lietuvoje aktyviai investuoja 31,5 tūkst. vyrų ir beveik 18 tūkst. moterų. Nors vyrų vis dar yra trimis ketvirtadaliais daugiau nei moterų, aktyviai investuojančių abiejų lyčių atstovų daugėja panašia sparta.

Tipinis neprofesionalusis investuotojas, kuris yra aktyviausias pagal sandorių skaičių ir sukaupęs daugiausia turto, yra 35–54 metų vyras. Šios amžiaus grupės investuotojai valdo 45 proc. viso į akcijas investuoto turto. Vyrų investiciniai portfeliai paprastai yra rizikingesni nei moterų: vyrai investicijoms į akcijas skiria 57 proc., moterys – 49 proc. portfelio. Moterys susimažina investicijų riziką, skirdamos didesnę nei vyrai dalį obligacijoms.

Akcijos yra pagrindinė investuotojų turto klasė, turimų akcijų vertė viršija 1 mlrd. eurų ir sudaro 55 proc. viso investuotojų portfelio, 634 mln. eurų investuota į fondus, 247 mln. eurų – į obligacijas. Viso gyventojų vertybinių popierių sąskaitose esančio turto vertė sudarė beveik 2 mlrd. eurų ir, palyginti su ankstesniais metais, padidėjo pusantro karto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių