Quantcast

Inspektoriai įspėja: vasarą žuvys tampa pavojingos

Birželį Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) patikrino daugiau kaip 120 prekybos vietų, kuriose prekiaujama žuvimi ar jos produktais. Inspektoriai teigia, kad pažeidimų rasta daugiau nei pas pusę (55,37 proc.) prekeivių. Uždrausta tiekti rinkai beveik 725 kg nesaugių žuvies produktų.

„VMVT vasaros pradžioje sustiprino greitai gendančio maisto – žuvies, mėsos, pieno produktų kontrolę. Prekeivių žuvimi patikros turgavietėse parodė, kad intensyvėjant prekybai žuvimi, daugėja ir nustatomų pažeidimų. Situacija nepriimtina, todėl prekiautojus raginame kuo greičiau susitvarkyti savo prekybos vietas ir laikytis reikalavimų. Norime, kad vartotojai įsigytų tik kokybiškus ir saugius žuvies produktus, todėl dar didesnį dėmesį skirsime prekybos vietų turgavietėse kontrolei. O pirkėjus raginame būti reiklius ir nepirkti ypač greitai gendančių produktų, matant akivaizdžius laikymo sąlygų, higienos pažeidimus – apie tai pranešti VMVT. Taip pat patariame visada prašyti čekio, kuris leis nustatyti pardavėją ir prekybos vietą“, – akcentavo VMVT direktorius Mantas Staškevičius.

Tarp dažniausių patikrų metu nustatytų pažeidimų – netinkamas šaldytos žuvies laikymas. Fiksuota, kad gana dažnai šaldyta žuvis buvo laikoma ne supakuota gamintojo pakuotėse, kaip numato Lietuvos higienos normos, bet parduodama išpakuota ir laikoma ne gamintojo nurodytomis sąlygomis.

Pasak maisto saugos specialistų, dalis produktų buvo laikomi aukštesnėje temperatūroje, nei reikalaujama. Šaldytos žuvys turi būti laikomos –18 °C temperatūroje, tačiau tikrinimų metu buvo nustatyta ir tokių atvejų, kai šie produktai laikyti šaldytuvo vitrinoje esant +6 °C temperatūrai, tam tikrais atvejais atšildyta, rūkyta ir šviežia žuvis buvo sudėta tiesiog ant prekystalių ir laikoma aplinkos temperatūroje. Tokiomis sąlygomis laikomi žuvies produktai greitai ima gesti ir tampa netinkami vartoti.

Specialistai taip pat nustatė ir žuvies produktų ženklinimo ir atsekamumo pažeidimų. Ne visiems produktams prekiautojai turėjo įsigijimo dokumentus, vartotojams nenurodė privalomos ženklinimo informacijos – žuvies rūšies ir produkto pavadinimo, gamybos metodo, vietos, kurioje produktas buvo pagautas ar išaugintas, žvejybai naudoto įrankio ir kt.

Turgavietėse rasta pasibaigusio tinkamumo vartoti žuvies produktų, kas tiesiogiai veikia tiek produkto saugą, tiek jo kokybę. Nustatyta ir higienos pažeidimų, o kai kurie šaldymo įrenginiai buvo prišalę, įranga nusidėvėjusi. Ne visi prekiautojai kontrolę atliekantiems inspektoriams pateikė sveikatos patikros ir higienos įgūdžių kursų dokumentus, termometro metrologinės patikros sertifikatą.

Žuvies produktai yra vieni greičiausiai gendančių produktų, kurie laikomi netinkamomis sąlygomis gali sukelti sveikatos negalavimų, todėl labai svarbu, kad prekiaujant šiais produktais būtų griežtai laikomasi visų reikalavimų, primena veterinarijos inspektoriai.


Šiame straipsnyje: žuvysžuvisprekybaturgavietės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Remis

Remis portretas
Mažiau jus garuokite su tokiais pareiškimais. Atvažiuokite i Klaipedos turgu (senaji, arba naujaji) jokios higienos... Senajam turgui pas kai kuriu net kainu ne uzdeta. Atejo vienas žmogus klausia kiek sudyti lasiniai kainuoja? Sako 5 eurai 90 centu. Kol apejau sale ir as galvoju nusipirksiu lasiniu. Atsistojau prie zmogaus eileje ir tas zmogus klausia kokia kaina lasiniu sako 7.90 tie patys lasiniai. O suprtau esme. Kuo blogiau eisi i turgu apsirenges tuo tau sako pigesne kaina. Kuo geriau apsirenges tuo brangesne kaina.

Nuomonė

Nuomonė portretas
Mėgsta Lietuviai rūkyta produkcija. O tai labai blogai - nesveikai. Ir papildomai pora alaus. Ir? 50 metu - imunitetas nulinis, pilvas didelis, organai ir kraujas gauna tik nesveika maista.

Kostas

Kostas  portretas
o kaip laiko zuvi Vilijampoles turguj ,isdeliotos pries prekystalius salej ir pusiau uzdengtos ?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių