Quantcast

Inovacijų agentūra: naujų įmonių skaičius Lietuvoje augo, bankrotų – mažėjo

  • Teksto dydis:

Praėjusiais metais bendra verslumo situacija Lietuvoje gerėjo – smarkiai išaugo naujų įmonių skaičius, o bankrotų skaičius nuosekliai mažėjo, antradienį pranešė Inovacijų agentūra.

Jos duomenimis, pernai įregistruotas didžiausias nuo 2000-ųjų naujų įmonių skaičius – daugiau nei 15 tūkst., o veiklą sustabdė 5,1 tūkst. juridinių asmenų – 47 proc. mažiau nei ankstesniais metais.

Agentūros vadovės Romualdos Stragienės teigimu, pernai Lietuvos verslas atlaikė pandemijos sukeltus iššūkius.

„Vieni verslai sugebėjo išspręsti finansinius sunkumus, pasinaudojo valstybės pagalba ir toliau augino pardavimus, kiti net rado verslo nišų ir įsteigė naujas įmones“, – pranešime sakė R. Stragienė.

Šių metų pradžioje veikiančių įmonių skaičius Lietuvoje sparčiai augo. Agentūros analitikų parengtoje Lietuvos verslumo 2021-2022 metų tendencijų apžvalgoje nurodoma, kad 84 proc. šalyje veikiančių įmonių yra labai mažos – turinčios iki 4 ar 5-9 darbuotojus. Teigiama, kad mažų įmonių dalis didėja, didelių – mažėja.

Pagal ūkio sektorius daugiausia įmonių šių metų pradžioje veikė paslaugos (75,7 proc.), statybos (11,2 proc.), pramonės (10,7 proc.) ir žemės ūkio (2,5 proc.) srityse.

Pernai Lietuvos įmonių pardavimai vidaus ir eksporto rinkose augo 23 proc. iki 135 mlrd. eurų.

Tarp didžiausių verslą ribojančių veiksnių analitikai išskyrė prastėjančius verslo lūkesčius dėl karo Ukrainoje. Dėl šios priežasties išaugo įmonių, susiduriančių su finansiniais sunkumais, dalis. Taip pat išlieka aktualus darbuotojų trūkumo klausimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juk

juk portretas
viskas atvirksciai tai kam balamutyt zmones kai samoningai si valdsaika /kazkieno/ nurodymu susiede su visais kaimynais ir daugiau ir sis swedberg /fruktas/ kaip ir bankas toliau sedi tautai ant kupros ir visai nereaguoja kas jam sakoma ir taip atrodo kad tai visi sie biurokratai tai uzprogramuoti klonai be mastymo logikos be kurios neapsieidavo normalus zmones?===
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių