Quantcast

Ino­va­ci­jos žen­gia į že­mės ūkį

Lie­tu­vos ūki­nin­kai ieš­ko įvai­rių bū­dų ir nau­jo­vių ge­rin­ti ūkinin­ka­vi­mo są­ly­gas ir di­din­ti dar­bo na­šu­mą. Nau­ja Europos in­ves­ti­ci­jų pro­gra­ma skir­ta moks­lui priar­tin­ti prie ga­min­to­jų ir pa­dė­ti jiems siek­ti ge­res­nių re­zul­ta­tų. Šių metų ga­li­my­bių stu­di­jų teikimas eina į pabaigą.

Pa­gal­ba ūkiui

ŽŪM ku­ruo­ja nau­ją Lie­tu­vos kai­mo plėt­ros 2014–2020 m. pro­gra­mos prie­mo­nės „Bend­ra­dar­bia­vi­mas“ veik­los sri­tį „Pa­ra­ma EIP veik­los gru­pėms kur­ti ir jų veik­lai vys­ty­ti“, kuri yra pa­grin­di­nė prie­mo­nė įgy­ven­di­nant Eu­ro­pos inovaci­jų par­tne­rys­tę (EIP) že­mės ūkio sri­ty­je. Jos tiks­las – su­da­ry­ti są­ly­gas ūki­nin­kų ir moks­li­nin­kų bendradarbiavimui. Veik­da­mi kar­tu Lie­tu­vos ūki­nin­kai galė­tų iš­mė­gin­ti naujausias ir pa­žan­giau­sias prie­mo­nes, ku­rias su­kū­rė moks­lo at­sto­vai.

„Ši prie­mo­nė skir­ta ūki­nin­kams ir moks­li­nin­kams pri­trauk­ti ino­va­ci­jas į ūkius, nes šiuo me­tu yra di­de­lis ato­trū­kis tarp ty­ri­mų ir jų tai­ky­mo pra­kti­ko­je. At­lik­ti tyrimai leis pa­ša­lin­ti trū­ku­mus ar kliū­tis, truk­dan­čius ša­lies ūkiuo­se dieg­ti nau­jas idė­jas“, – sa­kė ŽŪM Kai­mo plėt­ros de­par­ta­men­to Tau­ti­nio pa­vel­do ir mo­ky­mo sky­riaus vy­riau­sia­sis spe­cia­lis­tas Si­gi­tas Miš­ki­nis, ku­ris pri­sta­tė EIP prie­mo­nę Alek­sand­ro Stul­gins­kio uni­ver­si­te­te (ASU).

Jis ti­ki­no, kad yra nu­ma­ty­tas pla­tus te­mų są­ra­šas, ku­ris api­ma įvai­rias že­mės ūkio ar miš­ki­nin­kys­tės sek­to­rių ak­tua­li­jas. Prog­ra­ma ga­li­ma pa­dė­ti ūki­nin­kams ne tik pa­di­din­ti pro­duk­ty­vu­mą, pa­ge­rin­ti au­ga­lų ar gy­vu­lių svei­ka­tą, pri­sta­ty­ti eko­lo­gi­nio ūki­nin­ka­vi­mo prin­ci­pus, bet ir pa­to­bu­lin­ti ūkio va­dy­bą ar sodininkystės tech­no­lo­gi­jas.

Ko rei­kia?

Sie­kiant, kad pro­jek­tas pa­tei­sin­tų idė­ją – moks­lo ir že­mės ūkio sek­to­riaus bendra­dar­bia­vi­mą, – tu­ri bū­ti su­da­ry­ta EIP veik­los gru­pė, į ku­rią įeina ne mažiau kaip trys na­riai. Ji pa­tvir­ti­na­ma jung­ti­nės veik­los su­tar­ti­mi ir tu­ri jung­ti skir­tin­gų kom­pe­ten­ci­jų spe­cia­lis­tus – ūki­nin­kus, miš­ko val­dy­to­jus, moks­li­nin­kus, kon­sul­tan­tus ir ki­tus kai­mo plėt­ros da­ly­vius.

Pro­jek­to veik­los gru­pės na­riai tu­ri ati­tik­ti tin­ka­mu­mo kri­te­ri­jus. Ūki­nin­kams svarbu že­mės ūkio ar miš­ki­nin­kys­tės sri­ty­je tu­rė­ti ne ma­žes­nę nei tre­jų me­tų veik­los pa­tir­tį, pro­jek­to te­mą ati­tin­kan­čią inf­rast­ruk­tū­rą.

„Kon­sul­tan­tai tu­ri bū­ti ak­re­di­tuo­ti. Ta­čiau tik­rai yra te­mų, kur ak­re­di­ta­ci­jos nereikia, nes jos tie­siog nė­ra. EIP veik­los gru­pės ty­rė­jai tu­ri tu­rė­ti moks­lo daktaro laips­nį ir pa­tir­ties at­lie­kant pro­jek­tui rei­ka­lin­gus ty­ri­mus. To­kie kri­te­ri­jai rei­ka­lin­gi, nes mes no­ri­me, kad pa­raiš­kas teik­tų ir pro­jek­tuo­se da­ly­vau­tų aktyvūs moks­li­nin­kai, ku­rie tu­ri ak­tua­lią pro­jek­to te­ma­ti­kai kva­li­fi­ka­ci­ją“, – pristatė rei­ka­la­vi­mus vyr. spe­cia­lis­tas.

Su­si­ti­ki­mo ak­cen­tai

ŽŪM or­ga­ni­zuo­ta­me EIP prie­mo­nės pri­sta­ty­me da­ly­va­vę moks­lo ir konsultavimo ins­ti­tu­ci­jų at­sto­vai itin daug klau­si­nė­jo apie EIP veik­los gru­pės pro­jek­to ga­li­my­bių stu­di­jos ver­ti­ni­mą, do­ku­men­tų pa­tei­ki­mą ir do­ku­men­tų teikimo ter­mi­nus.

„Ži­no­ma, kad su­si­ti­ki­mas su ŽŪM at­sto­vais bu­vo nau­din­gas, tu­rė­jau la­bai daug klau­si­mų. Ban­dy­si­me su­da­ly­vau­ti. Jau ir ko­lek­ty­vas su­rink­tas, tad ren­gia­me pro­jek­tą.

Jo es­mė – pa­skleis­ti in­for­ma­ci­ją apie ag­ra­ri­nę ap­lin­ko­sau­gą, bio­di­na­mi­nį, ekolo­gi­nį ūki­nin­ka­vi­mą, pa­ly­gin­ti su tra­di­ci­niu ūkiu ir pa­ro­dy­ti ūki­nin­kams, kad ga­li­ma ir ap­si­mo­ka au­gin­ti na­tū­ra­lius pro­duk­tus“, – po su­si­ti­ki­mo sa­kė ASU Žemės ūkio ir mais­to moks­lo ins­ti­tu­to pro­f. Ho­no­ra­ta Da­nil­čen­ko.

S.Miš­ki­nis paaiš­ki­no, kad pa­teik­tas EIP veik­los gru­pių pro­jek­tų ga­li­my­bių studijas ver­tins du eks­per­tai, ku­riuos pa­skirs ŽŪM. „Ka­dan­gi nė­ra ži­no­ma, kiek ir ko­kios te­ma­ti­kos EIP veik­los gru­pių pro­jek­tų ga­li­my­bių stu­di­jų bus gau­ta, eksper­tai nė­ra pa­skir­ti“, – pa­tiks­li­no jis.

EIP veik­los gru­pės pro­jek­to ga­li­my­bių stu­di­jos ver­ti­na­mos pa­gal konk­re­čius krite­ri­jus: ak­tua­lu­mą na­cio­na­li­niu ar re­gio­ni­niu mas­tu, in­dė­lį į Kai­mo plėt­ros progra­mą, kaip pa­teik­ta ga­li­my­bių stu­di­ja, ar idė­ja yra nau­ja ir ga­lės bū­ti pla­čiai tai­ko­ma. Ver­tin­to­jai dė­me­sį at­kreips ir į tai, kiek ūkio su­bjek­tų yra EIP veik­los gru­pė­je. Ga­li­my­bių stu­di­ja tu­ri su­rink­ti ma­žiau­siai 70 ba­lų, ki­tu at­ve­ju  ji bus atmes­ta.

Ge­rie­ji pa­vyz­džiai

EIP že­mės ūkio sri­ty­je pro­gra­ma Lie­tu­vo­je – la­bai nau­ja. Tik praė­ju­sių me­tų pabai­go­je pa­si­ra­šy­tos pir­mo­sios su­tar­tys, ta­čiau jau šie­met bus pra­dė­ti įgyvendin­ti nau­din­gi ir ūki­nin­kams reikš­min­gi pro­jek­tai.

„Iš praė­ju­sio kvie­ti­mo sėk­mės is­to­ri­jų kol kas ne­daug, nes pro­jek­tai dar tik pradė­ti įgy­ven­din­ti. Ti­ki­mės, kad vi­si pro­jek­tai, ku­riems skir­ta pa­ra­ma, pa­sieks sa­vo tiks­lus ir bus sėk­min­gai įgy­ven­din­ti“, – S.Miš­ki­nis.

ASU uni­ver­si­te­tas praė­ju­siais me­tais jau pa­si­nau­do­jo EIP pro­gra­ma. Šie­met vėl ban­dys Lie­tu­vos ūkiuo­se pri­tai­ky­ti ino­va­ty­vius spren­di­mus.

„Mes jau tu­ri­me pa­tir­ties ir da­ly­vau­ja­me šio­je prie­mo­nė­je. Tai nau­din­ga vi­soms pu­sėms. Mes jau įgy­ven­di­na­me du pro­jek­tus, pra­si­dė­jo veik­los, ma­to­me ir ūkinin­kų su­si­do­mė­ji­mą, nes pa­de­da­me jiems spręs­ti konk­re­čias ūkių problemas. Yra tik­rai pa­žan­gių ūki­nin­kų, ku­rie no­riai su mu­mis bend­ra­dar­biau­ja ir mo­ko­si“, – nuo­mo­nę iš­sa­kė ASU Stra­te­gi­nio val­dy­mo ir in­ves­ti­ci­jų sky­riaus va­do­vė Jur­gi­ta Ba­ra­naus­kie­nė.

Ji pa­sa­ko­jo, kad per­nai uni­ver­si­te­tas pa­ren­gė pro­jek­tą, skir­tą gy­vu­li­nin­kys­tės ūkiui. Pro­jek­to idė­ja – pa­dė­ti ūki­nin­kams su­ma­žin­ti pro­duk­ci­jos sa­vi­kai­ną ir padi­din­ti gy­vu­lių pro­duk­ty­vu­mą, tai­kant ino­va­ci­jas au­gi­nant pa­ša­rus ir še­riant gy­vu­lius. Ki­tas pro­jek­tas skir­tas spręs­ti ūkio dre­na­žo pro­ble­mas. ASU mokslinin­kai Lie­tu­vos ūkiuo­se diegs re­gu­liuo­ja­mą dre­na­žo sis­te­mą, ku­ri lei­džia re­gu­liuo­ti že­mės drėg­mę sau­suo­ju ir drėg­nuo­ju pe­rio­du.

Pro­jek­to ei­ga

Eu­ro­pos ino­va­ci­jų par­tne­rys­tei že­mės ūkio sri­ty­je pa­gal Lie­tu­vos kai­mo plėt­ros 2014–2020 m. pro­gra­mą šie­met bus skir­ta 2,79 mln. eu­rų. Vie­nam pro­jek­tui ŽŪM skirs iki 200 tūkst. eu­rų, tad pa­gal šių me­tų šau­ki­mą bus ga­li­ma įgyvendinti apie ke­tu­rio­li­ka že­mės ūkio ino­va­ci­jų pro­jek­tų.

Šiuo me­tu vyks­ta pir­ma­sis EIP eta­pas, ku­rio me­tu rei­kia pa­reng­ti ga­li­my­bių studi­ją. Jų priė­mi­mas vyks­ta iki šių me­tų ge­gu­žės 31 d. Per bir­že­lį eks­per­tai ver­tins pa­teik­tas ga­li­my­bių stu­di­jas ir bus priim­ti spren­di­mai dėl jų tvir­ti­ni­mo ir tin­ka­mu­mo da­ly­vau­ti ant­ra­me prie­mo­nės įgy­ven­di­ni­mo eta­pe, kai jau bus teikiamos pro­jek­tų pa­raiš­kos Na­cio­na­li­nei mo­kė­ji­mo agen­tū­rai.

Šios pa­raiš­kos bus prii­ma­mos nuo š.m. rugp­jū­čio 1 d. iki rug­sė­jo 30 d. At­rin­kus ge­riau­sius pro­jek­tus, me­tų pa­bai­go­je bus pa­si­ra­šy­tos su­tar­tys. Rea­lus pro­jek­tų įgy­ven­di­ni­mas pra­si­dės ki­tais me­tais ir truks ne il­giau kaip 36 mėn.

Pagal EIP priemonę numatytas platus mokslinių tyrimų temų sąrašas, apimantis įvairias žemės ūkio ir miškininkystės sektorių aktualijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių