Quantcast

Įmonės baiminasi paukščių gripo: sustiprino saugos priemones

Paukštininkystės asociacijos prezidentas Vytautas Tėvelis sako, kad Lietuvos įmonės baiminasi galimų paukščių gripo protrūkių, ypač turint omenyje vis dažnėjančius atvejus kaimyninėje Lenkijoje. Visgi, pasak jo, įmonės jau sustiprino biosaugos priemones tam, kad būtų galima išvengti drastiškų nuostolių.

„Žinoma, kad įmonės Lietuvoje baiminasi, kadangi kaimyninėje Lenkijoje per savaitę – keli atvejai, kada nauji židiniai pasireiškia. Na, tik tiek, kad paskutiniu laiku lyg ir neartėja (paukščių gripas Lietuvos link. – ELTA) kol kas, bet, artėjant pavasariui... Ką dar gamta parodys, kada prasidės paukščių grįžimas iš pietinių pusių, ta baimė yra“, – Eltai teigė V. Tėvelis.

„Gali tiesiogiai patekti į prekybos įmonę, gali šalia patekti, o tada atsiranda apribojimai tai įmonei, didžiuliai nuostoliai dėl to“, – tęsė jis.

Paukštininkystės asociacijos prezidento teigimu, galimo paukščių gripo protrūkio bijančios įmonės sustiprino biosaugos priemones.

„Atnaujinti pokalbiai su įmonėmis, kad jos suprastų, kad reikia saugotis. Ir persirengti, ir naudotis dezinfekcinėmis priemonėmis, kurios yra. Tiek transportą dezinfekuoti, tiek patiems einant į kontaktą su paukščiais ir rankas plauti, ir apavą, ir drabužius persirengti. Mažinti bet kokius kontaktus su kaimynais, kurie nors ir laiko kelis paukščius kieme“, – vardijo V. Tėvelis, akcentuodamas, kad kažkokių specialių ir atskirų priemonių nėra, norint apsisaugoti nuo gripo.

Vytautas Tėvelis. ELTOS nuotr.

„Svarbiausia, kad žmonės suprastų ir laikytųsi šitų biosaugos priemonių“, – pridūrė jis.

Pasak jo, nors baimės dėl galimų nuostolių verslui yra, protrūkio atveju išlaidas vėliau kompensuoja valstybė.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, šių metų sausio 31 dieną Lenkijoje, Racibužo regione, nustatytas naujausias didelio patogeniškuno paukščių gripo atvejis. Pavojingas virusas patvirtintas nekomerciniame vištų ūkyje, jame laikyti 66 paukščiai.

Remiantis tarnybos duomenimis, iš viso nuo praėjusių metų pabaigos iki šios dienos paukščių gripo protrūkiai Europoje užregistruoti Lenkijoje (20), Slovakijoje ir Vengrijoje (po 4), Rumunijoje (2), Čekijoje ir Ukrainoje (po 1). Daugiausia viruso židinių nustatyta komerciniuose kalakutų ūkiuose, 2 atvejai – laukiniams paukščiams Lenkijoje ir Vokietijoje.

VMVT direktorius Darius Remeika pirmadienį pasirašė įsakymą, kuriuo dėl paukščių gripo grėsmės nuo antradienio visi naminiai paukščiai Lietuvoje turi būti laikomi aptvaruose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių