Quantcast

Ignalinos AE bus sutvarkytas pramoninių atliekų poligonas

  • Teksto dydis:

Uždarant nebeveikiančią Ignalinos atominę elektrinę (IAE) rengiamasi sutvarkyti pramoninių atliekų poligoną. Jame per 30 metų susikaupė beveik 31 tūkst. kubinių metrų atliekų.

Šiuo metu IAE specialistai vykdo projektą, poligoną paverčiant įprastu atliekų sąvartynu. Pasak projekto vadovo Deniso Simonovo, iki galutinio elektrinės uždarymo visos atliekos turi būti sutvarkytos, kad neturėtų poveikio aplinkai ir gyventojams.

„Svarbiausias siekis yra saugumas, tačiau galvojame ir apie finansinį aspektą. Pramoninės atliekos gali būti apdorotos, supakuotos ir išvežtos už Ignalinos AE ribų, tačiau įžvelgėme galimybę sutvarkyti jas vietoje. Tam bus įrengti papildomi barjerai, apskaičiuoti sąlyginiai radioaktyvumo lygiai ir įteisintas radiacinės kontrolės panaikinimas“, – pranešime sakė D. Simonovas.

Poligono tyrimus, poveikio aplinkai bei gyventojams vertinimą ir kitus tyrimus atlieka bendrovė „Svertas Group“ kartu su Valstybinio mokslinių tyrimų instituto Fizinių ir technologijos mokslų centru bei Lietuvos energetikos institutu, o juos  tvirtins Valstybinė atominės energetikos inspekcija (VATESI).

Į pramoninių atliekų poligoną 1985–2015 metais buvo vežamos mišrios statybinės ir griovimo atliekos, įvairios pakuotės, nebenaudojamos įrangos dalys, biologiškai suyrančios atliekos.

Projektas yra finansuojamas 2014–2021 metų Norvegijos finansinio mechanizmo lėšomis.

IAE galutinai sustabdyta 2009-ųjų pabaigoje. Šiuo metu elektrinėje dirba virš 1,6 tūkst. darbuotojų. Pirmojo IAE reaktoriaus išmontavimą planuojama pradėti 2027 metais, antrojo – 2029 metais. Bendra IAE uždarymo darbų vertė – apie 3,3 mlrd. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bus pavogti

Bus pavogti portretas
pinigai tvarkymui ir tiek. Beje,keliolikta jau karta,po 90uju?

Anonimas

Anonimas portretas
Elektrinė Ignalinoje neveikia ,tai kaip tu atliekų vis susikaupę.Bet tokia žalą Lietuvai padarė tie politikai kurie padarė viską kad ji būtų uždaryta Baisus dalykas kokie nuostoliai.Lietuva turėjo savo elektros labai daug,elektrine buvo atnaujinta,padaryti papildomi apsauga ,kad neįvykti avariją tokia kokia įvyko Černobylyje, reikėjo tik dirbti joje ir nestabdyti.Lietuva būtų buvusi turtinga ,nepriklausoma ,labai gailą.Elektra Lietuvai galėjo būti pigi.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių