Quantcast

I. Žilienė: Vyriausybės nutarimas dėl saulės parkų dar šiemet bus įtvirtintas įstatymu

Konstituciniam Teismui (KT) paskelbus, kad pagrindiniam šalies įstatymui prieštarauja  Vyriausybės nutarimas, kuriuo su tam tikrais apribojimais pritarta tolesnei komercinių saulės parkų plėtrai viršijus 2 GW ribą, nutarimą dar šiemet ketinama perkelti į įstatymą, sako energetikos viceministrė Inga Žilienė.

„Ministerija tikrai atsižvelgs į Konstitucinio Teismo sprendimą ir perkels Vyriausybės nutarimo nuostatas, kurios tuo metu buvo numatytos dėl tolesnės ūkinės veiklos, į įstatymo nuostatas. Ir tą mes planuojame šiais metais padaryti, nelaukdami kitų metų gegužės mėnesio“, – Seimo Ekonomikos komiteto posėdyje trečiadienį sakė I. Žilienė, parlamentaro Andriaus Bagdono paprašyta pakomentuoti KT sprendimą.

KT antradienį paskelbė, jog pernai įstatymu įtvirtintas komercinių saulės parkų galios ribojimas iki 2 GW nenustatant, kaip toliau turėtų būti reguliuojama pradėtų projektų plėtra, prieštarauja Konstitucijai.

KT pažymėjo, kad ribojimą įtvirtinusiame įstatyme nebuvo numatyta, ką daryti su įrengtosios galios perviršiu ir kaip bei kokiomis sąlygomis toliau turi būti plėtojami pradėti vystyti objektai. Anot jo, įstatymu turėjo būti nustatytos elektros gamybos iš atsinaujinančių išteklių plėtros sąlygos, draudimai ir ribojimai.

„Labai svarbu pasakyti, kad jeigu nebūtų buvę ribojimų, gaminančių vartotojų skaičius būtų mažesnis“, – Seimo komitete sakė I. Žilienė.

Pernai birželį priimtos Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pataisos nustatė, kad komercinių saulės parkų suminė įrengtoji galia negali viršyti 2 GW, o ją pasiekus neišduodami leidimai prijungti jas prie tinklo. Dėl to naujų projektų vystytojai laikinai buvo priversti juos stabdyti. 

Pataisomis komerciniams saulės parkams buvo nustatyta maksimali 2 GW galia, o kartu su gaminančiais vartotojais – 4,4 GW.

Energetikos ministerija anksčiau teigė, kad maksimali riba komerciniams saulės projektams nustatyta siekiant, kad elektros tinklo pralaidumų pakaktų tiek verslui, tiek gaminantiems vartotojams, tiek kitų atsinaujinančios energetikos išteklių pajėgumams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių