Quantcast

Į taromatus siūlo priimti daugiau rūšių pakuočių

Seime vėl gaivinama idėja į taromatų sistemą įtraukti daugiau pakuočių. Prekybininkų atstovai įspėja, kad šie užmojai sužlugdys jau veikiančią užstato sistemą, tačiau siūlymą teikiantys parlamentarai sako, kad siekiant didesnio pakuočių sutvarkymo, į šią sistemą reikia investuoti ir ją tobulinti.

Šįkart siūloma praplėsti užstato už vienkartines pakuotes sistemoje dalyvaujančiųjų pakuočių kiekius ir rūšis, pavyzdžiui, į taromatus priimti visų alkoholinių gėrimų pakuotes, visas kitas stiklines, plastikines ir metalines pakuotes nuo 10 mililitrų iki trijų litrų. Tai reiškia, kad į taromatus būtų galima nešti tuščią tarą, kurioje buvo aliejus ar pienas, įvairių formų stiklainius.

Pakuotes, parlamentarų teigimu, priimtų jau veikiantys taromatai, tačiau Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė tuo abejoja. Anot jos, dar labiau išplėtus užstato sistemą, ją reikėtų „perdaryti, kaip nuo balto popieriaus lapo“.

Jos teigimu, į taromatų sistemą įtraukus daugiau pakuočių, žlugtų atliekų rūšiavimo sistema – atskiri konteineriai stiklo, plastiko ir metalo, popieriaus atliekoms.

„Patalpų trūkumas, iškiltų kvapų klausimas, reikėtų galvoti apie kitokią ventiliaciją, triukšmo klausimas iškiltų, nes stiklas sukelia daug triukšmo, kol trupinamas, jis pirkėjams trukdytų“, – sakė R. Vainienė.

Jos teigimu, į taromatų sistemą įtraukus daugiau pakuočių, žlugtų atliekų rūšiavimo sistema – atskiri konteineriai stiklo, plastiko ir metalo, popieriaus atliekoms.

„Ta sistema liktų be savo veiklos, o į ją tiek investuota yra. Ir taromatus reikėtų perdaryti. Tai dvi sistemos būtų perkurtos iš naujo“, – aiškino R. Vainienė.

Tuo metu vienas iš pataisas pasirašiusių parlamentarų „valstietis“ Tomas Tomilinas BNS teigė, kad jau dabar kai kuriuos taromatus reikia keisti naujais.

„Viskas kažkada pasensta, reikia matyti progresą ir toliau eiti, nes užstato sistema pasiteisino“, – BNS tvirtino T. Tomilinas.

Leidus daugiau pakuočių nešti į taromatus, prognozuojama, kad papildomai būtų surinkta apie 250-300 mln. pakuočių ir būtų užtikrintas apie 50-60 tūkst. tonų pakuočių atliekų surinkimas ir sutvarkymas.

Tokį Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo  pakeitimą siūlo „valstiečiai“ Virginija Vingrienė, T. Tomilinas, Zenonas Streikus, Aušra Papirtienė ir Lauras Stacevičius, šiai frakcijai priklausantis Naglis Puteikis, Mišrioje Seimo narių grupėje dirbantis Artūras Skardžius ir konservatorius Sergejus Jovaiša.

Pakartotinai registruotos pataisos iniciatoriai sako, kad jomis siekiama nediferencijuoti pakuočių pagal jose talpinamus produktus. Jeigu Seimas pataisoms pritartų, jos įsigaliotų nuo 2024 metų.

Jeigu Seimas priimtų, grupės parlamentarų siūlomos pataisos įsigaliotų nuo 2024 metų.

Užstato sistema pradėjo veikti 2016 metų vasarį. Skaičiuojama, kad gyventojai atgal suneša apie 90 proc. į rinką išleidžiamų plastiko, skardinių ir stiklo pakuočių. Dabar į taromatus priimami tuščia alaus, sidro, vandens, giros ir kitų nealkoholinių gėrimų tara.



NAUJAUSI KOMENTARAI

/

/ portretas
kad nebutu siuksliu reiketu priimti vias pakuotes.bet verslui lietuvos ateitis nerupi.jie ziuri tik pelnus...

Kaunietis

Kaunietis  portretas
Labai teisingai, tarimatuose turetu priimti ir stiklinę švariea tarą,tai stiklainius švarius,stiklunius bet kokius švarius butelius ir visą kitą.Išplauta tara namuose, bus švari ir nebus blogų kvapų.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių