Quantcast

I. Šimonytė: yra sektorių, kurie nukentėjo labiausiai, juos matome ir remiame

  • Teksto dydis:

Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė ir ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė dalyvavo nuotoliniame susitikime su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos bei kitais turizmo sektoriaus atstovais ir aptarė jiems aktualias pandemijos sukeltas problemas, rašoma pranešime spaudai.

Per susitikimą pagrindinis dėmesys buvo skirtas Vyriausybės patvirtintai antrajai subsidijų koncepcijai.

„Epidemiologinė situacija Lietuvoje vis dar neleidžia iki galo atverti apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų, todėl matome, kad svarbus ir valstybės pagalbos peržiūrėjimas labiausiai nukentėjusiems verslams. Valstybės pagalba yra universali – ji skirta visiems nukentėjusiesiems, tačiau turizmui numatomos ir atskiros pagalbos priemonės, pasibaigus COVID-19 sukeltai situacijai, – šis sektorius bus skatinamas per valstybės investicijas, skaitmeninimo programas. Suprantame, kad yra sektorių, kurie nukentėjo labiausiai, juos matome ir remiame“, – sakė premjerė I. Šimonytė.

Susitikimo metu buvo aptartos galimybės pakeisti Vyriausybės patvirtintą pagalbos verslui koncepciją.

„Girdime nukentėjusio verslo lūkesčius, kaip pagerinti paramą ir atliepti jų lūkesčius. Todėl ketiname peržiūrėti šiuo metu numatytus apyvartos kritimo kriterijus ir pakelti subsidijų lubas, kad kuo labiau padėtume ribojamiems apgyvendinimo ir maitinimo verslams“, – sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė A. Armonaitė.

Šiuo metu Vyriausybės antrajame subsidijų pakete numatytos išmokų lubos verslui siekia 100 tūkst. eurų. Susitikimo metu sutarta, kad Vyriausybė priims sprendimą dėl aukštesnės išmokų kartelės. Taip pat planuojama keisti apyvartos kritimo kriterijų – dabar, kad galėtum pretenduoti į paramą, yra numatytas 60 proc. apyvartos kritimas, susitikime nutarta siūlyti nuleisti kartelę iki 50 proc., kaip ir prašė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija.

Šiuo metu apgyvendinimo ir maitinimo sektoriui išmokėta 5,8 mln. eurų subsidijų – iš viso jų yra gavusios 1 864 apgyvendinimo ir maitinimo sektoriaus įmonės.

Turizmo sektoriuje subsidijų šiuo metu yra gavusios 254 įmonės, joms paskirstyta 796 tūkst. eurų. Turizmo sektorius turi ir tik šiai ūkio šakai skirtą pagalbos priemonę – tai yra kelionių organizatorių prievolių įvykdymo užtikrinimo garantijos. Šia priemone pasinaudojo 41 kelionių organizatorius, iš viso buvo suteikta 2,89 mln. eurų garantijų.

Iš viso apgyvendinimo ir maitinimo sektorius pagal gaunamą pagalbą yra antras po prekybos sektoriaus – jam skiriama beveik penktadalis visos paramos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių