Quantcast

I. Šimonytė: mokesčių reformos paketas negali būti skaidomas

Vyriausybės siūloma mokesčių reforma Seime turėtų būti svarstoma kaip paketas, o ne atskiromis dalimis – tokiu atveju tai jau nebūtų reforma, sako premjerė Ingrida Šimonytė. Anot jos, tai mažintų valstybės galimybes finansuoti įsipareigojimus, įskaitant ir tuos, dėl kurių yra sutarusios visos partijos.

„Reikia tartis, kiek galima susitarti, kad mokesčių reforma kaip paketas keliauja į Seimą, jeigu tokio susitarimo nebus, neatmesčiau ir to, kad ji ir nekeliaus į Seimą“, – antradienį LRT radijui sakė I. Šimonytė.

Anot jot, reformos negalima svarstyti dalimis, atsirenkant, kurie mokesčiai yra palankūs, o kurie – ne.

„Ko nesinorėtų, tai nesinorėtų, jog mokesčių reforma nukeliavusi į Seimą kaip paketas tenai išdrikstų į atskirus gabalus, kai tai, kas yra paranku, kas yra palanku, bet kas savo ruožtu dar labiau mažina galimybes finansuoti įvairius įsipareigojimus, dėl kurių, beje, yra sutarusios kai kuriais atvejais visos parlamentinės partijos, – tas bus priimta, o visa kita – kažkur bus paspirta po stalu. Tai toks pokytis jau nėra mokesčių reforma“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Nesinorėtų, jog mokesčių reforma nukeliavusi į Seimą kaip paketas tenai išdrikstų į atskirus gabalus.

I. Šimonytė teigė, kad laiko priimti mokesčių reformos įstatymus dar yra.

„Kadencija dar yra labai ilga, o sesija tai, žinoma, jau pusantro mėnesio teliko iki birželio pabaigos, tai vis tiek tos diskusijos tęsiasi, yra tų diskusijų ir koalicijoje šiokių tokių“, – teigė I. Šimonytė, paklausta, ar realu, kad mokesčių reforma bus priimta per šią valdančiųjų kadenciją.

Diskusijose, anot jos, nutylimi teigiami mokesčių pasiūlymai, pavyzdžiui, palankesnė aplinka verslo plėtrai ir investicijoms.

„Turbūt yra pagrindinis diskusijos taškas, kai visi tie palankūs dalykai verslui, tarkime, plėtrai, investicijoms, yra tiesiog ignoruojami diskurse, nes priimami kaip savaime suprantami, o tie, kurie yra kažkam daugiau mažiau nemalonūs, jie yra iškeliami kaip vienintelis diskusijų objektas“, – sakė premjerė.

„Vyriausybė, bent jau aš, tą paketą matau kaip paketą, kaip subalansuotą siūlymą, kuris tiek ir pratęsia arba numato lengvatas, kurios yra produktyvios, tiek ir mažina tuos skirtumus, kurie mokesčių sistemoje egzistuoja, tarkime, ne iki galo pagrįstai arba visai nepagrįstai“, – pridūrė I. Šimonytė.

Liberalų sąjūdžio frakcija Seime neseniai pareiškė, kad rengdami mokesčių pakeitimus konservatoriai nesilaiko koalicijos sutarties, kurioje reforma nebuvo numatyta, be to, koalicija iki šiol nėra sutarusi dėl viešojo sektoriaus įsipareigojimų masto.

Valdančiajai koalicijai priklausančios Laisvės partijos nariai taip pat yra išsakę kritikos mokesčių reformai, „laisviečių“ lyderis Seime Vytautas Mitalas teigė, jog negalima sulyginti individualiai ir pagal darbo sutartis dirbančių žmonių apmokestinimo.

Mokesčių reformos pakete siūlomas didesnis individualios veiklos apmokestinimas, papildomas gyventojų pajamų mokestis, pokyčiai dirbantiesiems su verslo liudijimais, visuotinis nekilnojamojo turto mokestis, investicinė sąskaita ir kiti pokyčiai. Pasak finansų ministrės Gintarės Skaistės, taip siekiama sąžiningesnės ir labiau subalansuotos mokesčių sistemos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

uzulumui ir cinizmui nera ribu

uzulumui ir cinizmui nera ribu portretas
simoniu merga gerai zino ir supranta jog pati lietuvos valstybes valdzia ir institucijos remia kara ukrainoje tiek pinigais tiek ginklais bet sako jog reikia tikrinti tuos kurie pinigus atseit siuncia per banka karo reikmems

Ne Sveicarija

Ne Sveicarija portretas
Duokite ismokas visiems. Paskelbkite referenduma del to.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių