Quantcast

I. Šimonytė: mokesčių lengvatos turi būti ekonomiškai pagrindžiamos

  • Teksto dydis:

Finansų ministerijai šią savaitę pradėjus Lietuvoje galiojančių mokestinių lengvatų peržiūrą, premjerė Ingrida Šimonytė pabrėžia, kad sprendimai dėl vienų ar kitų lengvatų taikymo turi būti logiški ir ekonomiškai pagrįsti. Premjerė taip pat teigia, kad Seimo pavasario sesijoje mokesčių pertvarka nebus svarstoma.

„Ką aš norėčiau pamatyti, kad tos lengvatos, kurias bus siūloma palikti, būtų logiškos bei ekonomiškai pagrindžiamos ir tie mokesčių kaštai leistų pasiekti ne blogesnį rezultatą, nei mes pasiektume, tarkime, taikydami tiesioginį tų pačių dalykų subsidijavimą iš biudžeto“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė I. Šimonytė.

Ji nesiėmė prognozuoti, kiek dėl mokestinių lengvatų peržiūros galėtų padidėti biudžeto pajamos.

„Manau, kad diskusija yra puiki, labai lietuviška, dalis diskutuojančių siūlo visas lengvatas panaikinti, kita dalis siūlo lygiai tiek uždėti naujų. Manau, kad Finansų ministerija, sutelkusi visą savo išmintį ir gebėjimus rasti logiškus sprendimus, pateiks Vyriausybei savo pasiūlymus. Vyriausybė tikrai neturi užsibrėžusi kažkokio skaitinio įverčio, kiek turėtų tos pajamos padidėti lengvatas panaikinus“, – tvirtino premjerė.

Ji pabrėžė, kad kartais mokesčių lengvatos pakeičia tam tikras biudžeto išlaidas, todėl atsisakius lengvatų gali tekti didinti valstybės išlaidas.

„Reikia vertinti bendrą kontekstą, nes ne veltui tiek mokesčiai, tiek socialinės išmokos yra žmonių pajamų paramos, šeimų paramos ar net verslų paramos bendras paketas“, – aiškino I. Šimonytė.

Antradienį surengtame Mokestinių lengvatų peržiūros darbo grupės susitikime finansų ministrė Gintarė Skaistė sakė, kad į valstybės biudžetą dėl mokestinių lengvatų per metus negaunama apie 2,2 mlrd. eurų pajamų, tačiau didžiosios jų dalies atsisakyti neketinama, todėl diskusijos vyks dėl lengvatų, kurių apimtis sudaro apie 790 mln. eurų.

Pasak G. Skaistės, tai nereiškia, kad trečdalis visų lengvatų būtų naikintinos ar siaurinamos, tačiau ketinama įvertinti kiek šios lengvatos iš tikrųjų kainuoja ir ar tų pačių tikslų negalima pasiekti kitomis priemonėmis.

Finansų ministerija išskiria šešias mokesčių sistemos peržiūros kryptis – pelno reinvestavimo skatinimas, žaliasis kursas, pajamų nelygybės mažinimas, specialiųjų apmokestinimo sąlygų ir lengvatų peržiūra, investavimo ir ilgalaikio taupymo instrumentų modelis  ir savivaldos finansinio savarankiškumo stiprinimas.

G. Skaistės teigimu, tikėtina, kad sprendimai dėl mokesčių turėtų būti priimti kitąmet ir įsigaliotų nuo 2023-ųjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aha

Aha portretas
O gal pirmiau pasirūpintų, kad patys mokesčiai būtų ekonomiškai pagrįsti ar bent sveiku protu suvokiami? Nes kai iš tiesų kažką apčiuopiamo sukuriantys, bet vos galą su galu suduriantys skurdžiai sumoka daugiau už, tarkim, nieko negaminančius VP akcininkus, tai kažkas su tuo pagrįstumu tikrai negerai. Visų pirmiausia kas nors turėtų "ekonomiškai pagrįsti" PSD, kurį privalo mokėti net jokių pajamų negaunantys... Už kokias blusas?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių