Quantcast

I. Genytė-Pikčienė: metinė infliacija toliau mažės, kainos gali smukti vasarį

Išankstinei metinei infliacijai sausį sumažėjus iki 18,4 proc., ji toliau mažės, o vasarį gali būti mėnesio defliacija, prognozuoja ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė. Pasak jos, kainų augimo tempas smunka  mažėjant vartojimui, pingant žaliavoms bei esant rizikoms darbo rinkoje.

„(Metinė infliacija) turėtų tikrai mažėti, nes gyventojams vartojimo apetitą vis labiau gadins aukštesnė paskolų aptarnavimo kaina ir tai paliks mažiau lėšų vartojimui, išlieka įvairios darbo rinkos prastėjimo rizikos, kurios, matyt, šiemet pasireikš. Tas vartojimo bumas, kurį stebėjome pastaruosius porą metų, šiemet turėtų visiškai išsikvėpti ir dėl vangesnės vidaus paklausos prasidėti defliaciniai procesai“, – BNS sakė bendrovės „INVL Asset Management“ analitikė.

„Jau kurį laiką matome, kad žaliavų rinkoje viršukalnės fiksuotos, jos pinga pakankamai sparčiai. Net ir ta pati energetika, kuri yra rizikos kertinis židinys tiek Lietuvai, tiek Europai, matome, kad tos įtampos šiek tiek atslūgusios“, – teigė ekonomistė.

Jau kurį laiką matome, kad žaliavų rinkoje viršukalnės fiksuotos, jos pinga pakankamai sparčiai.

Pasak jos, metų pabaigoje infliacijos rodiklis turėtų būti vienaženklis.

Tuo metu vasarį, pasak jos, galima mėnesio defliacija: „Vasario mėnesį, matyt, gali būti, kad sulauksime jau mėnesinės defliacijos“.

Sausį, palyginti su gruodžiu, išankstinei mėnesio infliacijai padidėjus iki 0,6 proc., I. Genytė-Pikčienė sako, jog tai lėmė reguliuojamų elektros ir dujų kainų augimas. 

„Mėnesinis infliacijos padidėjimas visai negąsdina, nes didelę jo dalį lemia reguliuojamų kainų padidėjimas. Nuo sausio mėnesio padidėjo elektros ir dujų kainos ir apie šitą įtaką jau žinojome senokai“, – teigė ekonomistė.

„Mėnesinė infliacija, nepaisant to, kad yra teigiama, ji yra nulemta reguliuojamų kainų įtakos“, – pridūrė ji.

Valstybės duomenų agentūra penktadienį paskelbė, kad išankstinė metinė infliacija Lietuvoje siekia 18,4 proc., vidutinė metinė – 19,3 proc., o mėnesio infliacija – 0,6 procento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Patyręs

Patyręs portretas
Taigi, kainos smuktels ir pasireikš defiliacija. O tai - pagal ekonomikos korifėjus - ekonomikai krachas. Ar ne ???

Anonimas

Anonimas portretas
gal mazes o gal kils KELNESE DDDD
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių