Quantcast

Gydymo įstaigoms – 13 mln. eurų kompensacija už patirtas išlaidas kovoje su COVID-19

  • Teksto dydis:

Siekiant kompensuoti gydymo įstaigų patirtas išlaidas, įsigyjant įrangą ir priemones kovoje su koronavirusu (COVID-19), išmokėta 13,26 mln. eurų kompensacijų. Ši suma paskirstyta 410 šalies įstaigų, įsigijusių reikiamas priemones gydyti žmonėms, sergantiems arba įtariamiems, kad serga, koronavirusu.

Išlaidos kompensuojamos už priemones, kurios įsigytos laikotarpiu nuo 2020 metų vasario 1 d. iki birželio 30 d.

Paraiškas kompensuoti patirtas išlaidas pateikė 453 gydymo įstaigos, iš 848 Lietuvos nacionalinei sveikatos sistemai priklausančių įstaigų. Didžiajai jų daliai, pateikus reikiamus dokumentus, išlaidos buvo kompensuotos.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ekspertų darbo grupė išnagrinėjo gydymo įstaigų prašymus ir išlaidas kompensavo pagal iš anksto sutartą tvarką. Įstaigos buvo suskirstytos į grupes.

Pirmai grupei priskirtos ligoninės, kurios, ministro įsakymu, buvo atsakingos už paslaugų organizavimą regioniniu principu (Santaros klinikos, Kauno klinikos, Klaipėdos universitetinė ligoninė, Respublikinė Šiaulių ligoninė, Respublikinė Panevėžio ligoninė). Taip pat įstaigos, kurios teikė karščiavimo klinikų paslaugas bei greitosios medicinos pagalbos paslaugas. Iš viso išlaidos buvo kompensuotos 97 įstaigoms.

Joms kompensuojamos beveik visos – 97 proc. – deklaruotų patirtų išlaidų, išskyrus tas, kurios nebuvo tiesiogiai susijusios su koronavirusu sergančių žmonių gydymo poreikiais.

Antrai grupei buvo priskirtos visos pirmines sveikatos priežiūros, odontologijos ir kitas sveikatos paslaugas teikusios įstaigos. Iš viso kompensacijas gavo 303 įstaigos. Joms kompensuotos išlaidos, patirtos įsigyjant asmenines apsaugos ir dezinfekcijai reikalingas priemones ir tiek, kiek konkreti įstaiga per karantino laikotarpį suteikė kontaktinių paslaugų.

Kompensacijos skirtos ir dešimčiai iš septyniolikos SAM pavaldume esančių įstaigų, kurios deklaravo patyrusios papildomas išlaidas, įsigyjant asmens apsaugos ir dezinfekcijos priemones, kurios buvo būtinos įstaigoms pavestų funkcijų vykdymui užtikrinti.

Lėšos įstaigas pasieks įsisiūbuojant antrajai koronaviruso bangai. Jos palengvins įstaigų finansinę naštą ir padės operatyviau pasirūpinti sveikatos priežiūros paslaugų užtikrinimui reikalingomis priemonėmis.

Mokėjimus įstaigoms atliko Nacionalinis bendrųjų funkcijų centras spalio 19-20 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kovoja

Kovoja  portretas
su vėjo malūnais ir pinigus gauna :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių