Quantcast

Grūdų kaina rekordinė, bet ūkininkai uždirbti nesitiki

  • Teksto dydis:

Pavasarį grūdų augintojai trynė rankomis, vėl buvo tikėtasi rekordinio derliaus. Tačiau atėjus rugiapjūtei teko nusivilti, praneša LNK.

Šiais metais Bronislavas kviečius kulti suskubo anksčiau nei įprasta. Tą privertė daryti karšta vasara. Liepą tvyrojusi kaitra išdžiovino varpas, o vėliau dėl prasidėjusių liūčių javai iš naujo sudygo tiesiog laukuose. Dėl to ūkininkams teko susitaikyti su kuklesniu derliumi. Bronislavas rizikavo ir kviečius nukūlė paskubomis, o grūdus džiovino sandėliuose. 

Apie gerokai mažesnį derlių kalba ir stambūs ūkininkai. Šiemet jis apie 20 proc. kuklesnis nei pernai. Vis dėlto, naujienos ne tik blogos. Dabar grūdų kaina – rekordinėse aukštumose. Nepaisant to, ūkininkai uždirbti daugiau nei ankstesniais metais vis tiek nesitiki. 

Žemės ūkio ministerija pripažįsta, kad pavasarį optimizmo dėl grūdų derliaus buvo daugiau. Vis dėlto, ministras mano, kad ūkininkai dėl rekordinių grūdų supirkimo kainų turi galimybę užsidirbti, tačiau, anot Kęstučio Navicko, ūkininkai turėtų suskubti. 

Tačiau eksportuotojai įsitikinę, kad tie ūkininkai, kurie sugebėjo išsaugoti aukštą grūdų kokybę, dabar nerizikuos ir lauks dar geresnių kainų.

Nors derlius ir kuklesnis, Bronislavas savo kviečių kokybe nesiskundžia. Jis vienas iš tų, kuris artimiausiu metu derliaus parduoti neketina. 

Nukūlę grūdus ūkininkai dabar sprendžia dilemą. Artėjant sėjai dėl gerokai išaugusių trąšų kainų vieni svarsto rizikuoti ir dirvą tręšti įprastai, tikintis, kad grūdų kainos nekris, kiti galvoja trąšų naudoti mažiau, bet susitaikyti su mažesniu derliumi. 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių