Quantcast

Ginčas dėl vienkartinių išmokų nesibaigė: kaltina „Sodrą“ dirbant „valstiečiams“

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderio Gabrieliaus Landsbergio neįtikina nei valdančiųjų, nei „Sodros“ vadovybės paaiškinimai, kad planuojamas vienkartines 200 eurų išmokas pensininkams ir kitoms socialinėms grupėms galima išmokėti tik vasaros pabaigoje.

Politiko teigimu, „Sodros“ direktorė Julita Varanauskienė gudrauja, akcentuodama, kad tiek dėl jos vadovaujamai institucijai tenkančio darbo krūvio, tiek dėl esamos sistemos pritaikymo naujoms funkcijoms atlikti, pinigų paskirstymo procesas gali užtrukti iki 8 savaičių. Konservatorių lyderis laikosi anksčiau deklaruotos pozicijos ir neatmeta galimybės, kad vienkartinių išmokų klausimas neatsitiktinai planuojamas realizuoti rugpjūti, kuomet iki Seimo rinkimų liks vos keli mėnesiai. Todėl, užsimena politikas, „Sodra“ neturėtų vykdyti rinkiminių užsakymų ar dirbti tik valdantiesiems.

Viešojo administravimo ekspertas Vainius Smalskys nėra linkęs sutikti su vertinimu, kad situaciją nulėmė tik politiniai imperatyvai. Jo teigimu, „Sodros“ deklaruotoje pozicijoje esama tiesos ir, gali būti, kad institucijos turimi resursai yra priežastis, kodėl šiuo atveju ne politikų nesutarimai lemia lėtas apsukas skirstant pinigus. Panašios pozicijos laikosi ir buvęs „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius. Visgi, jo teigimu, galimybė anksčiau pervesti pasirinktoms grupėms pinigus egzistuoja, tačiau, pasak jo, patys politikai turėtų nuspręsti, kokių svarbių suplanuotų darbų sąskaita tai turėtų būti daroma.  

G. Landsbergis „Sodros“ vadovės nuostatoje, esą opozicijos siūlymas vienkartines išmokas pradėti mokėti jau nuo birželio yra nerealus, įžvelgė siekio dirbti valdančiųjų naudai elementų.

„Sodros“ vadovybė privalo dirbti visiems Lietuvos žmonėms, o ne tarnauti politiniams interesams ar vykdyti rinkiminius užsakymus“, – Eltai tvirtino konservatorių lyderis G. Landsbergis. Jo teigimu, „Sodros“ vadovybės pateikti paaiškinimai dėl galimybių išmokėti vienkartines išmokas yra nekompetentingi ir skamba kaip gudravimas. Politikas pabrėžia, kad „Sodra“ privalanti veikti profesionaliai ir depolitizuotai.

„Pinigų ir ekonomikos skatinimo reikėjo vakar, jo reikia dabar, o ne po kelių mėnesių. „Sodros“ vadovybės atsikalbinėjimas skamba kaip gudravimas ir nekompetencija. Turime ekstremalią situaciją, kuri reikalauja išskirtinio požiūrio ir greičio. Dabar gi girdime tik valdišką atsikalbinėjimą“, – piktinosi opozicijos lyderis G. Landsbergis.

„Sodros“ vadovybės atsikalbinėjimas skamba kaip gudravimas ir nekompetencija.

Buvęs „Sodros“ direktorius: politikai gali nuspręsti, kuriuos darbus pristabdyti, o kuriuos atlikti greičiau

Viešojo administravimo ekspertas tvirtina, kad šioje situacijoje nebūtinai reikėtų ieškoti politinio paaiškinimo.

„Mano požiūriu, viską galima pagreitinti, tai yra valios ir žmogiškųjų resursų klausimas“, – Eltai teigė Mykolo Romerio universiteto (MRU) Viešojo valdymo fakulteto dekanas profesorius Vainius Smalskys.

Pasak jo, situaciją, kada „Sodra“ tvirtina nesugebėsianti operatyviai pervesti gyventojams politikų žadamų duoti pinigų, galima paaiškinti labai paprastai – tiesiog institucijai trūksta resursų.

„Jei žmogiškųjų resursų yra nedaug, tai natūralu, kad tokia problema kyla ir viskas užsitęsia, nepaisant to, kad pats klausimas ir nėra labai sudėtingas. Žinoma, visada galima samdyti specialistus iš išorės, viskas įmanoma, tačiau, matyt, to nebus daroma”, – kalbėjo V. Smalskys.

Profesoriui antrino ir buvęs „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius. Jo teigimu, „Sodrai“ tenkančios didelės apkrovos yra nuolatinės. Todėl, tęsė jis, į politikų raginimus padaryti vienus ar kitus darbus ir anksčiau tekdavo atsakyti, akcentuojant turimus ribotus resursus. M. Sinkevičiaus teigimu, jam vadovaujant „Sodrai“ panašių raginimų taip pat nebūdavo išvengta.

„Tikrai būdavo patirtis, kai politikai sakydavo, jog reikia padaryti greičiau, o mes, įvertinę visas realias aplinkybes, sakydavome kitas datas. Tokių situacijų būdavo. Kita vertus, problema yra ne tik „Sodros“ finansavime. Negali juk visko numatyti, ypač tokios situacijos, kuri yra šiandien“, – aiškino jis.

„Iš principo „Sodra“ yra visada apkrauta, ir darbų, kurie daromi programuojant, visada yra daug. O tokio masto darbai visada užtrunka, nėra paprasta juos padaryti per savaitę ar per mėnesį, ypač kai ir kiti prioritetiniai darbai nestovi vietoje – jų pastumti negali“, – tęsė M. Sinkevičius.

Anot jo, jei iš tikrųjų yra politinė valia vieną ar kitą sprendimą realizuoti anksčiau, politikai patys turėtų nuspręsti, kokius suplanuotus darbus „Sodra“ turėtų pristabdyti.

„O kurių nedaryti, yra labai sunku pasakyti: ar pensijų indeksavimo, ar anuitetų. Politiką formuojanti valdžia geriausiai galėtų pasakyti, kuriuos darbus galima nukelti, o kuriuos svarbiau padaryti. Bet visų vienu metu tikrai neįmanoma padaryti“, – apibendrino buvęs „Sodros“ vadovas.

„Sodros“ vadovė: išmokėti vienkartines išmokas birželį – galimybių nėra

Kaip Eltai antradienį teigė „Sodros“ direktorė J. Varanauskienė, galimybės išmokėti 200 eurų vienkartines išmokas socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų gavėjams birželio mėnesį buvo vertinamos, tačiau organizacija tokių galimybių neturi.

„Norint išmokėti šias išmokas įstatymo projekte numatytus kriterijus atitinkantiems išmokų gavėjams, reikia sukurti tokią funkciją „Sodros“ taikomosios programinės įrangos sistemoje“, – aiškino J. Varanauskienė.

Pasak jos, sukurti naujas išmokų mokėjimo funkcijas „Sodros“ taikomosios programinės įrangos sistemoje gali užtrukti 5 savaites. Maža to, pabrėžia ji, kol įstatymas nėra priimtas Seime, negali prasidėti ir techniniai darbai, kuriant naujas mokėjimo funkcijas.

„Sodros“ vertinimu, sukurti naujas išmokų mokėjimo funkcijas „Sodros“ taikomosios programinės įrangos sistemoje įprastai užtrunka 5 savaites, pateikus techninę užduotį. Dar iki 3 savaičių trunka testavimo ir pastebėtų programinės įrangos trūkumų taisymo darbai.

Reikėtų atsižvelgti ir į tai, kad parengti ir pateikti techninės užduoties rangovams negalime, kol įstatymas nėra priimtas, nes nėra iki galo aiškūs ir tikslūs išmokų gavėjų atrankos kriterijai ir kitos sąlygos“, – aiškino „Sodros“ vadovė, pridurdama, kad reikia dar atsižvelgti ir į turimus organizacijos resursus bei esamas sutartis su rangovais.

ELTA primena, kad Vyriausybei pastarąją savaitę pasiūlius rugpjūčio mėnesį išmokėti vienkartines 200 eurų išmokas pensininkams ir kai kurioms kitoms socialinėms grupėms, opozicijos gretose kilo pasipiktinimas. Politikai teigė, kad pasirinktas tą padaryti laikas yra akivaizdus įrodymas, jog valantieji labiau taikosi ne spręsti koronaviruso pandemijos sukeltus padarinius gyventojams, tačiau priimamus sprendimus orientuoja į rudenį vyksiančius Seimo rinkimus. Todėl opozicija suskubo pasiūlyti pinigus į šalies gyventojų sąskaitas pradėti pervesti jau nuo birželio, išdėstant išmokas lygiomis dalimis per keturis mėnesius.

Seimas antradienį po pateikimo vieningai pritarė Vyriausybės siūlomoms pataisoms dėl vienkartinės 200 eurų išmokos skyrimo senyvo amžiaus ir neįgaliems gyventojams. Už tai balsavo 111 Seimo narių, prieš – nebuvo, susilaikė – 2. Sprendimas dėl šio projekto turėtų būti priimtas ketvirtadienį. Šiai išmokai numatyta 182 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Che: "... gudrauja, akcentuodama, kad tiek dėl jos vadovaujamai institucijai tenkančio darbo krūvio,.." - jeeep, Broileriuk, vėl pas Dėdulę Smolnio raštų prisiskaitei kur buvo aiškinama kad komunizmą reikia KURT, o ne plepėt... tu geriau Austėjos paklausk iš kur pas ją vaikai atsirado... :s

PUTELE

PUTELE portretas
Trampas kiekvienam amerikieciui dave po 1200$ ir visi dziaugiasi.Lietuvoje atsiranda birkakakliu kuriems NEREIKA 200 euru.Jei tie seimunai gauna didelias atlyginimus tai jie gali atsisakyti tu 200 euru.IR VISUMOJE.jei koks pilietis nenori tegul neima tu pinigeliu.

Tik gero linkintis

Tik gero linkintis portretas
Kalbėdamas, Gabrieliau, vaizduoji, kad esi visų reikalų žinovas ir dar ateities pranašas. Tačiau, mano nuomone, pats dargi eilinių mandagumo taisyklių nežinai. Mano laikais ir tėvai, ir mokytojai visada sakydavo, kad didžiausia nepagarbą kitiems ir sau parodo kalbantis rankas kišenėje laikydamas. Pats kalbėdamas vis kažką kelnių kišenėje grabinėji, kažko ieškai. Nebent niežti, kažką negero sugriebei. Nejaugi nei senelis, nei senelė, nei tėvai Tau apie mandagumą nieko nekalbėjo, nepamokė.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių