Quantcast

Ginčai dėl Astravo: konservatoriai kritikuoja elektros prekybos su Rusija metodiką

  • Teksto dydis:

Seimo rinkimus laimėję konservatoriai antradienį sukritikavo Energetikos ministerijos sutartą trišalę Baltijos šalių elektros prekybos su Rusija metodiką, kurią tikimasi patvirtinti artimiausiu metu.

Kadenciją baigiantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sako, kad metodika leis Baltijos šalims boikotuoti elektrą iš Astravo atominės elektrinės. Jis antradienį išsakė lūkestį, kad metodika bus patvirtinta šią savaitę.

Konservatoriai teigia, kad siūloma metodika gali įteisinti „antiastraviniame įstatyme draudžiamas veikas“.

Daugiausia diskusijų kelia galimybė, kad Astravo elektra į bendrą rinką pateks per Latvijos ir Rusijos jungtį bei perdavimo linijų tarp Lietuvos ir Baltarusijos naudojimas.

Kadenciją baigianti Vyriausybė teigia, kad rizikas sumažins mažesnis pralaidumas ir kilmės garantijų sistema. Konservatoriai sako, jog saugiklių yra per mažai.

Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis antradienį išplatino bendrą pareiškimą, kad „nueinantis energetikos ministras neturėtų prisiimti nepagrįstų įsipareigojimų“.

„Kviečiame energetikos ministrą̨ Ž. Vaičiūną būsimame Baltijos Ministrų tarybos posėdyje neprisidėti prie sprendimų, kurie įteisintų Baltijos šalių prekybą su trečiosiomis šalimis naudojant elektros perdavimo linijas tarp Baltarusijos ir Lietuvos bei elektros srautus iš Astravo AE į Lietuvos energetikos sistemą“, – rašoma I. Šimonytės ir G. Landsbergio pareiškime.

„Matome riziką, kad šios antiastraviniame įstatyme draudžiamos veiklos būtų įteisintos patvirtinus Energetikos ministerijos viešam svarstymui pateiktą elektros prekybai su trečiosiomis šalimis (Rusija) skirtą metodiką“, – teigia konservatorių lyderiai.

Ž. Vaičiūnas BNS antradienį sakė, kad Baltijos šalių reguliuotojai trišalę prekybos elektra su Rusija metodika patvirtins šią savaitę.

„Mūsų sistemos operatoriai yra suderinę metodiką ir šią savaitę kaip tik turi būti pritarimas tiek Latvijos, tiek Estijos, mano žiniomis, šiai metodikai. To paties pritarimo tikiuosi ir iš mūsų reguliatoriaus. Tai šiame fronte būsime tikrai padarę viską, kad elektra netiesiogiai taip pat nepatektų“, – po susitikimo su su prezidentu Gitanu Nausėda BNS sakė Ž. Vaičiūnas.

Baltarusija paskelbė, kad elektros gamyba Astravo jėgainėje turėtų prasidėti lapkričio 1-10 dienomis. Lietuviai sako, kad elektrinė pastatyta pažeidžiant saugumo ir aplinkosaugos reikalavimus.

Elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ nustatys nulinį komercinį pralaidumą iš Baltarusijos į Lietuvą iš karto po to, kai bus pagaminta pirmoji elektros kilovatvalandė Astravo AE. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
DABAR ESAT VALDŽIOJE, TAI IMKIT IR PATAISYKIT

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
o ką sako VSD ?

Kažin

Kažin portretas
ar netaptų Lietuva "juodąja skyle" žiūrint iš palydovų, jeigu dabar būtume atsijungę nuo Baltarusijos - iš jos į Lietuvą šiuo metu eina 600 MW galia
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių