Quantcast

Gerina Lietuvos BVP augimo prognozę: ekonomika šiemet turėtų ūgtelėti 3 proc.

Lietuvos ekonomika šiemet turėtų ūgtelėti 3 proc., prognozuoja banko "Swedbank" ekonomistai, tačiau pabrėžia, kad prognozės daromos su prielaida, jog dauguma šalies gyventojų nuo koronaviruso pasiskiepys iki vasaros pabaigos.

Kitais metais Lietuvos BVP augimas turėtų įgauti dar didesnį pagreitį ir pasiekti 4,9 proc., prognozuoja bankas.

Sausio mėnesį "Swedbank" šiems metams prognozavo 2,7 proc. BVP augimą, 2022 m. – 4,2 proc.

"Padidinome Lietuvos BVP augimo prognozę 0,3 proc. punkto. Kitais metais dėl tikėtino visiško masinio imuniteto ir visiškai atsidarančio paslaugų sektoriaus prognozuojame daugmaž 5 proc. augimą visose Baltijos šalyse", – prognozių pristatyme sakė "Swedbank" vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Padidinome Lietuvos BVP augimo prognozę 0,3 proc. punkto. Kitais metais dėl tikėtino visiško masinio imuniteto ir visiškai atsidarančio paslaugų sektoriaus prognozuojame daugmaž 5 proc. augimą visose Baltijos šalyse.

Pasak jo, prognozės gerinamos dėl skiepijimo nuo koronaviruso programos. "Manome, kad labiausiai tikėtina, jog dar vieno, trečio ar ketvirto, karantino būtent dėl skiepų pavyks išvengti", – sakė N.Mačiulis. Jis pabrėžia, kad rizikų, susijusių su pandemijos suvaldymu, išlieka, ypač dėl viruso mutacijų. Tačiau, anot N.Mačiulio, aukštas skiepų efektyvumas ir nauja mRNR technologija leidžia tikėtis, kad šie iššūkiai bus suvaldyti.

Nors euro zonos pramonė ir daugelis kitų sektorių klesti jau nuo praėjusių metų rudens, dabar tikėtinas platesnio masto augimas – atsigaus ir nuo pandemijos labiausiai nukentėję sektoriai, juose pradės didėti užimtumas. N.Mačiulio teigimu, pandemijos metu euro zonos gyventojai sukaupė papildomus pusę trilijono indėlių. Nemaža jų dalis bus investuota į ateities poreikių tenkinimą, bet dalis, tikėtina, bus išleista kelionėms ir laisvalaikio paslaugoms.

"Swedbank" taip pat padidino atlyginimų augimo prognozes – anot banko ekonomistų, darbo užmokestis šiemet turėtų padidėti 7 proc., 2022 m. – 6,4 proc.

"Praėjusiais metais 10 proc. padidėjo vidutinis darbo užmokestis, nelabai augimas išblėsta ir šių metų pradžioje. "Swedbank" klientų duomenys rodo, kad kovą vidutinis darbo užmokestis buvo 10 proc. didesnis nei prieš metus", – sakė N.Mačiulis. "Prie to prisideda minimalaus atlyginimo augimas, viešojo sektoriaus atlyginimų augimas, bet matome, kad ir privatus sektorius visiškai nestabdė atlyginimų didinimo", – atkreipė dėmesį jis.

Pasak ekonomisto, įtakos atlyginimų augimui artimiausiu metu turės į vidaus ir užsienio turizmą orientuotų sektorių atsigavimas, auganti pramonė, geri finansiniai rezultatai ir darbuotojų trūkumas nuo pandemijos mažiau nukentėjusiose įmonėse.

Infliacijos prognozę šiems metams "Swedbank" padidino iki 2,3 proc., kai sausį buvo prognozuotas 2 proc. kainų augimas.

Pasak N.Mačiulio, infliaciją paspartins pasaulinės tendencijos, kaip, pavyzdžiui, brangstančios žaliavos ir transportavimo išlaidos, taip pat didėjantys gyventojų atlyginimai.


Šiame straipsnyje: lietuvos ekonomikaBVPprognozės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
kelnese augs !

Anonimas

Anonimas portretas
Kokia dar lietuvos ekonomika. Lietuvoje tiktai SPEKULIACINE ekonomika.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių