Quantcast

Gegužę metinė infliacija siekė 18,9 proc.

  • Teksto dydis:

Infliacija gegužę, palyginti su tuo pačiu metu pernai, siekė 18,9 proc., o vidutinė metinė infliacija – 10,5 proc., skelbia Statistikos departamentas.

Išankstinė metinė infliacija gegužę prognozuota 18,5 procento.

Statistikų teigimu, metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo degalų ir tepalų, šilumos, pieno ir jo produktų,  kietojo kuro, duonos ir grūdų produktų, mėsos ir jos produktų, dujų, restoranų, kavinių, transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, elektros, daržovių kainų padidėjimas bei keleivių vežimo oro transportu paslaugų kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 22 proc., paslaugų – 11,5 proc. Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos augo 23,8 proc., rinkos –18,1 proc.

Gegužę, palyginti su balandžiu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 2,3 proc. Daugiausia tam įtakos turėjo degalų ir tepalų, pieno ir jo produktų, šilumos, mėsos ir jos produktų, duonos ir grūdų produktų, aliejaus ir riebalų kainų padidėjimas bei daržovių, vaisių, keleivių vežimo oro transportu paslaugų kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per mėnesį padidėjo 2,9 proc., paslaugų – 1 proc. Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos augo 2,1 proc., rinkos kainos – 2,4 proc.

Per mėnesį maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos padidėjo 3,1 proc. Labiausiai kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių kainos: daugiausia padidėjo melionų, morkų, burokėlių, gūžinių salotų kainos, bet sumažėjo šilauogių, pomidorų, saldžiųjų paprikų, baltagūžių kopūstų kainos. Taip pat pabrango kiti valgomieji gyvuliniai riebalai, saulėgrąžų aliejus, miltai, lydytas sūris, makaronai, bet atpigo valgomieji subproduktai, kava, traškučiai, ledai.

Transporto prekių ir paslaugų kainos padidėjo 4 proc. Pokytį lėmė suskystintų automobilinių dujų (15,5 proc.), benzino (8,3 proc.), dyzelinių degalų (2,9 proc.), transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto (1,9 proc.) kainų padidėjimas bei keleivių vežimo oro transportu paslaugų (6,7 proc.) kainų sumažėjimas.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų pokytį (kainos padidėjo 2,9 proc.) lėmė šilumos (7,8 proc.), suskystintų dujų maistui gaminti (7,2 proc.), gaminių ir medžiagų būsto priežiūrai ir remontui (2,8 proc.), būsto priežiūros ir remonto paslaugų (2,4 proc.), kietojo kuro (2,2 proc.) kainų padidėjimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kinziulis

Kinziulis portretas
Niekada niera per velu,ivesti normalius progresinius mokescius. Bet seimas to nedarys.Geriau dalins pasalpas,kompensacijas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių