Quantcast

Gaminančių vartotojų skaičius pernai augo dukart

  • Teksto dydis:

Gaminančių vartotojų skaičius Lietuvoje 2022 metais išaugo daugiau nei 2 kartus – 25,427 tūkst. elektros vartotojų savo reikmėms įsirengė saulės elektrines savo namuose ar įmonėse, kurių bendra galia siekė 310,5 megavato (MW).

Metų pradžioje šalyje buvo 42,438 tūkst. gaminančių vartotojų, (bendra galia – 572,3 MW), kai 2021 metų sausį gaminančių vartotojų buvo 8,2 tūkst. (156,7 MW), 2022 metų pradžioje – 15,6 tūkst. (261,8 MW), pranešė Energetikos ministerija.

Anot ministerijos, pastaruoju metu daugėja gaminančių vartotojų verslo objektuose. Jų skaičius per metus paaugo keturis kartus iki 3 tūkstančių.

Šiuo metu nuosavas saulės elektrines, įskaitant ir nuotolines, Lietuvoje turi apie 2,6 proc. visų vartotojų. Dauguma jų – 39,4 tūkst. – yra gyventojai, saulės elektrines savo reikmėms besigaminančių įmonių ir organizacijų yra 3 tūkstančiai.

Nurodoma, jog absoliuti dauguma savo reikmėms įsirengusių ar įsigijusių saulės elektrines gyventojų pasinaudojo valstybes skiriama parama, pernai tam skirta 118,1 mln. eurų.

Šiemet gyventojams saulės, vėjo elektrinių, kaupimo įrenginių įrengimui namų ūkių poreikiams numatyta skirti daugiau nei 60 mln. eurų. Taip pat labai mažoms, mažoms įmonėms, ūkininkams, atsinaujinančių išteklių energijos bendrijoms, piliečių energetikos bendrijoms saulės elektrinių įsirengimui suplanuota 67 mln. eurų.

Lietuva planuoja papildomai skolintis daugiau nei 600 mln. eurų iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonė. Šios paskolos lėšomis galės pasinaudoti verslas, viešasis sektorius bei atsinaujinančių išteklių energijos bendrijos, orientuotos į skurdo mažinimą.

„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) prie savo valdomo skirstomojo tinklo pernai prijungė 18,3 tūkst. gaminančių vartotojų. Saulės elektrines įsirengusių namuose ar verslo objektuose skaičius augo nuo 13,3 tūkst. iki 32,9 tūkst., nutolusiuose parkuose elektrines įsirengė 7,2 tūkst. gyventojų ir įmonių. 2021 metais saulės elektrines nutolusiame parke turėjo 47 įmonės, o šių metų pradžioje tokių įmonių buvo 901.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gaminamciu vartotoju padidejo

gaminamciu vartotoju padidejo portretas
a kaip kitaip.... bet juos netiketai eme ir suvyste elektros perpardavinetojai....gamink tu kiek nori bet i tinklus nepaduosi...arba paduosi bet kaina bus tokia tik perpardavinetojams apsimokes.... perdaug gerbiamu ir privalomu tarpininku bei reguliuotoju tarp gamintojo ir vartotojo kaina isauga ... vat ir gaunasi ka geroves valstybes mokesciu ir prievoliu atlikejams ILJICIUIAS lempute perbrangi...

o man atrodo

o man atrodo portretas
po 5 metu tie gaminantys vartotojai nusigraus nagus

Aha,

Aha, portretas
kuo daugiau gamina - tuo brangiau visi uz tai sumoka!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių