Quantcast

Gaminančių elektros vartotojų skaičius perkopė 30 tūkstančių

  • Teksto dydis:

Gaminančių elektros vartotojų skaičius Lietuvoje mažiau nei per metus išaugo dvigubai ir jau perkopė 30 tūkstančių, rodo naujausi bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) duomenys.

Bendra gaminančių vartotojų ir nutolusių gaminančių vartotojų įrengtoji galia jau siekia 323 MW, sekmadienį pranešė Energetikos ministerija. 

Šiuo metu nuosavas saulės elektrines turi 30,64 tūkst. vartotojų. Pernai šis skaičius siekė14,281 tūkst., 2020 metais – 8,64 tūkstančių.  

Absoliuti dauguma gaminančių vartotojų naudojasi valstybės skiriama parama – iki 323 eurų 1 kW. Valstybė nuo 2020 metų gyventojams išmokėjo beveik 40 mln. paramos saulės elektrinėms.

„Naudodamiesi parama saulės elektrinėms, gyventojai ne tik susimažina sąskaitas, bet ir didina energetikos sektoriaus nepriklausomybę nuo energetinių išteklių kainų rinkose bei mažina CO2 išmetimą, – pranešime sakė energetikos ministras Dainius Kreivys. – Tai tvarus sprendimas, sparčiai artinantis mus prie tikslo, kad jau 2030 metais kas trečias namų ūkis elektrą gamintųsi pats ir būtų energetiškai savarankiškas“.

Pasak ministerijos, vien šiemet nuosavas saulės elektrines įsirengė arba įsigijo 11,4 tūkst. vartotojų. Pastaruoju metu vidutiniškai per savaitę šalyje įrengiama per 350 saulės elektrinių, kurių vidutinis dydis yra 11 kW. Daugiausia gaminančių vartotojų šiuo metu yra Vilniaus, Kauno ir Marijampolės miestuose.

Saulės elektrinę galima įsirengti tiek savo vartojimo vietoje, pavyzdžiui, ant stogo ar sklype, tiek įsigyti nutolusią saulės elektrinę.

Gaminančiu vartotoju tapti gali tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys. Šiuo metu gyventojai turi įsirengę namuose  22 339 saulės elektrines, o 6 126  namų ūkiai elektrą gaminasi nutolusiuose parkuose.  

1 539 saulės elektrines įsirengusios įmonės, o 637 juridiniai asmenys turi saulės elektrines parkuose.  

Bendra gaminančių vartotojų ir nutolusių gaminančių vartotojų įrengtoji galia jau siekia 323 MW.

Energetikos ministerija planuoja, kad iki 2025 metų saulės elektrinių įrengtoji galia siektų 1 GW.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis...

Alis... portretas
Svarbiausiai yra elektros tinklo talpa... t.y., kai elektros tinklas yra labai didelis,- tada to tinklo elektros (50HZ) dažnį yra sunku paveikti, nes jame susikaupia didelis elektros krūvininkų (elektronų) skaičius... o mažame tinkle (kaip Lietuvos) visada bus elektros įtampos svyravimai, kurie yra nenaudingi... saulės elektrinės yra naudingos kai yra kur saugoti (akumuliuoti) tą energiją... o dabar visi stato tas elektrines, bet nežinia kur tą energiją saugos... na, nebent bus visas elektros ūkis integruotas,- jei sumažėja saulės pagaminamos elektros bus kompensuota hidroelektrinių sąskaita,- o jei yra sau perteklius,tai paleisti pumpuoti vandenį Kruonį... reikia verkiant, statyti Kruonio sekančias linija (dar 4)... nes dabartiniai elektros kaupikliai yra dar per per brangūs... va, ir visa aritmetika... na, dar galima gaminti vandenilį iš saulės elektros... bet tai irgi tik pripuolamas dalykas... reikia pigių elektros energijos saugyklų,- tik tada saulės energiją gaminti apsimoka... g

Viskas privatizuota.

Viskas privatizuota. portretas
Hidroelektrinės uždarytos ir laukiama kol jos savaime sugrius. Štai ką atnešė mums visų išgirta privačios nuosavybės koncepcija kai visa kas priklausė Valstybei nusavinta ir ,,labai gerai" tvarkoma privatnykų.Taip bus ir toliau. Visi kas tik turės galimybę, statys pas mus visokias xrenovinas galinčias gamint energiją bet tai nereiškia kad Lietuvos žmonės mokės pigiau

ESO suktybės

ESO suktybės portretas
Baisu, kaip toliau apvoginėjami Lietuvos žmonės. ESO sugalvojo "nemokamai" būti tarpininkais skaičiuojant sąskaitas už elektrą!!! Dabar Enefit ar kita tiekiančiai elektrą kompanijai nusiunti duomenis ir jie atsiunčia sąskaitą be jokių tarpininkų. O dabar bus, kad ESO pastato skaitliukus, nuskaito visų elektros parodymus ir siunčia tiekiejui, o tiekėjas atsiunčia sąskaitas apmokėti vartotojui. Kokia apgavystė??? Viso tarpininkavimo mokesčiai guls ant vartotojų. Ar Keivys vėl apmokės iš biudžeto, t.y. iš visų mūsų? Vagys - kad jiems velniai nelaimes neštų ir ramybės žemėje nerastų, ligos kankintų, vaikai kaip pragare gyventų.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių