Quantcast

Galimybe išardyti Elektrėnų kaminus susidomėjo keli užsienio rangovai

Dėl Elektrėnų kaminų demontavimo projekto jau sulaukta kelių užsienio rangovų susidomėjimo, nors projekto darbų kainos šiuo metu įvardyti dar negalima, Eltai sakė „Lietuvos energijos gamybos” gamybos direktorius Darius Kucinas.

„Apie planus demontuoti du kaminus „Lietuvos energijos gamyba“ buvo paskelbusi Tarptautiniame industrinių dūmtraukių komitete (angl. CICIND), kuris vienija didžiausią darbo su kaminais patirtį pasaulyje sukaupusias įmones ir specialistus.

Dėl projekto įgyvendinimo jau sulaukėme kelių užsienio rangovų susidomėjimo, taip pat turėjome susitikimų su Lietuvoje veikiančiomis įmonėmis”, - komentare Eltai sako D. Kucinas.

Anot jo, pirminės techninės projekto sąlygos bus paviešintos artimiausiu metu, o konkurse dalyvauti planuojantys tiekėjai su techninėmis konkurso sąlygomis galės susipažinti centrinės viešųjų pirkimų informacinės sistemos tinklalapyje, kai tik jos bus paskelbtos. Kaina, anot specialisto, paaiškės įvykus konkursui.

Kaminų demontavimo darbai, planuojama, truks dvejus metus.

„Planuojama, kad kaminų demontavimo darbai vyks dvejus metus, kasmet išardant po vieną kaminą, nebent konkursą laimėtų įmonė, galinti darbus atlikti greičiau. Tokio aukščio statinių demontavimą atliekančių įmonių Europoje nėra daug, ir kiekviena jų naudojasi savita technologija“, - informavo D. Kucinas.

Jo teigimu, vykdant konkursą bus ieškoma geriausios kainos, tačiau nebus siekiama riboti rangovų siūlomų pažangių technologijų, jei tik jos atitiks visus saugumo reikalavimus.

ELTA primena, kad praeitų metų vasarį energetikos įmonių holdingas „Lietuvos energija” pranešė, kad „Lietuvos energijos gamyba” ketina išardyti du nesaugius Elektrėnų komplekso kaminus. Anot įmonės, kaminai kelia grėsmę žmonių saugumui, todėl būtina tai padaryti.

Skelbta, kad pirmiausia ketinama išardyti vidurinį 5-ojo ir 6-ojo blokų 250 metrų aukščio kaminą. Vėliau bus ardomas ir mažesnis - 150 metrų aukščio - kaminas, išleisdavęs dūmus iš 1-4 blokų.

Baigus dviejų nenaudojamų kaminų demontavimo darbus, Elektrėnų apylinkių horizonte liks stovėti vienas 250 metrų aukščio kaminas, per kurį šalinami 7 ir 8 rezervinės elektrinės blokų išmetami dūmai. Šio kamino rekonstrukcija buvo atlikta 2014 metais. Be papildomų reikšmingų investicijų 7 ir 8 blokai dar gali veikti iki 2023 metų, kol nebeatitiks griežtėjančių taršos reikalavimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rytis

rytis portretas
O kam tuos kaminus ardyti,tegul stovi.Visai neblogai puosia Elektrenus.Gal ateity prireiks.O ir antenas galetu pastatyti,kad visa Lietuva radija gerai girdetu,o tai privaziuoji siena ir Lietuvisko radijo nesigirdi.O juk uz sienos irgi lietuviai gyvena.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių