Quantcast

G. Surplys: panaikinti dėl žemės ūkio veiklos atsiradusį kvapą brangu, bet įmanoma

Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys sako, kad panaikinti kvapus, sklindančius dėl žemės ūkio veiklos, yra įmanoma, bet brangu, todėl šiuo metu deramasi, jog ir dideli ūkiai galėtų pasinaudoti ES parama, kurią būtų galima investuoti į žemės ūkio atliekų pavertimą energija.

„Natūralu yra viską (kvapus. – ELTA) sunaikinti, bet tai yra brangu. Daugelis ūkininkų man dažnai pateikia pavyzdžius, kad važiuojant per Lenkiją, Vokietiją, Austriją ar bet kurią kitą šalį, natūralu, kad kaimo teritorijoje gali pasklisti mėšlo, kiaulidžių kvapas. Tai yra kaimo ir žemės ūkio sudėtinė dalis.

Tačiau, taip, yra technologiniai procesai, kuriais kiaulių fermų mėšlides galima visiškai uždengti ir filtruoti, galų gale yra technologinės galimybės kiaulių fermoms statytis tiesiog energijos gamybos jėgaines, kur tas mėšlas gali būti panaudojamas energijai gaminti“, – Eltai sakė G. Surplys.

Pasak ministro, kalbamasi su kiaulių augintojų asociacija ir kitais ūkininkais – ieškoma galimybių, kad visos technologinės priemonės būtų finansuojamos iš europinių lėšų.

Būtų galima žemės ūkį idealiu atveju paversti beatliekiniu.

„Artimiausiu metu esame numatę, kad šiais metais turėsime tą priemonę, kuri leistų daugiau atitikti aplinkosauginius standartus žemės ūkio gamybos įmonėms. Kita vertus, turime labai paradoksalią situaciją – europinė parama, kuri gali būti skirta vadinamajai žiedinei ekonomikai, kad iš žemės ūkio produktų atliekų būtų gaminama energija, gali būti skiriama tik smulkiems ūkininkams, kurie neturi tokio kiekio atliekų, kad galėtų iš to gaminti energiją. O dideli kiaulių kompleksai, kurie norėtų tas atliekas panaudoti gamindami sau šilumą arba elektros energiją, negali to padaryti, nes taip parašyta ES nuostatose“, – Eltai komentavo žemės ūkio ministras.

Kaip teigė G. Surplys, žiedinėje ekonomikoje būtina suteikti sąlygas tam, kad ir dideli ūkiai galėtų investuoti pasinaudoję ES parama.

„Yra tokių problemų, kurias išsprendus – o mes jas ir bandome spręsti – būtų galima žemės ūkį idealiu atveju paversti beatliekiniu – be kvapų, atliekų, nes viskas susinaudoja kitų produktų gamybos grandinėje. Arba bent jau užtikrinti, kad tos kiaulidės, užsidengusios savo mėšlo lagūnas, nustotų dvokti“, – pridūrė G. Surplys.

ELTA primena, kad LRT tyrimą dėl žemės ūkio kvapų paskelbė antradienį.

„Jeigu tik įmanoma, reikia suvaldyti kvapus. Trumpas atsakymas“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ trečiadienį sakė Viktoras Pranckietis.

Komentuodamas LRT atlikto tyrimo duomenis, kurie rodo, kad Šalčininkų rajono Sakalų kaimo gyventojai skundžiasi kiaulių srutų smarve, nors sklindantys kvapai atitinka pagal įstatymus nustatytas leistinas normas, Seimo pirmininkas sakė, jog gyventojų lūkesčiai yra teisėti.

„Mačiau tuos reportažus, kuriuos rodė televizija, ir suprantu, kad gamyba, kokia buvo, tokia yra, bet reikalavimų atsiranda vis iš aplinkos, ir tie reikalavimai, žmonių lūkesčiai yra teisėti“, – teigė V. Pranckietis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių