Quantcast

G. Surplys: galėtume įvesti lengvatinį PVM vietinėms daržovėms

Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys sako, kad Lietuva kaip bandomąjį projektą galėtų pabandyti įvesti lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą vietinėms daržovėms. Anot jo, taip būtų galima pažiūrėti, kokį poveikį PVM sumažinimas turi ekonomikai.

„Mano asmenine nuomone, mes galėtume kaip bandomąjį projektą pamėginti įvesti lengvatinį maisto PVM, tarkime, vietinėms daržovėms. Tai reikštų, kad tos daržovės taptų konkurencingesnės, mes užtikrintume, kad jos būtų tik lietuviškos. Galėtume pažiūrėti, kokį poveikį ekonomikai arba biudžeto surinkimui tai sudaro“, - antradienį Seime sakė ministras, parlamentarams pristatęs šalies maisto kainų tendencijas.

Jis pateikė Latvijos pavyzdį, kur buvo prognozuota, kad lengvata sumažins mokesčių surinkimą, tačiau, G. Surplio teigimu, nutiko atvirkščiai.

„Latvijos pavyzdys, kurį man pristatė Latvijos žemės ūkio ministras, yra toks, kad jie prognozavo, jog nesurinks 17 mln. eurų į biudžetą, jeigu pritaikys lengvatinį PVV vietinės gamybos daržovėms, o surinko plius 5 mln. eurų“, - sakė G. Surplys.

Jis sakė, kad ministerijoje šiuo metu atliekama išsami analizė, o, ją atlikus bus galima pateikti pasiūlymą Vyriausybei.

ELTA primena, kad Vyriausybė sausio pabaigoje nepritarė Seimo narių grupės įregistruotam siūlymui maisto produktams taikyti lengvatinį 9 proc. PVM.

Vyriausybės nutarimo pažymoje argumentuojama, kad, priėmus Seimo narių Gedimino Kirkilo, Petro Čimbaro, Andriaus Palionio ir Rimantės Šalaševičiūtės siūlomą įstatymo projektą, valstybės biudžetas per metus netektų iki 337 mln. eurų pajamų iš PVM.

„Tai lemtų valdžios sektoriaus balanso blogėjimą, apsunkintų fiskalinių tikslų pasiekimą, būtų pažeidžiamos nustatytos fiskalinės drausmės taisyklės - kiltų grėsmė vidutinio laikotarpio ir ilgalaikiam valdžios sektoriaus finansų tvarumui“, - argumentavo Vyriausybė.

Be to, kaip teigiama pažymoje, tam, kad būtų kompensuoti dėl lengvatinio PVM susidarę valstybės biudžeto pajamų netekimai, maisto produktų vartojimas turėtų padidėti bent du kartus, o tai nėra tikėtina.

Finansų ministras Vilius Šapoka anksčiau yra sakęs, kad svarstymai dėl PVM mažinimo būtiniausių prekių krepšeliui nenutrūksta jau daug metų, tačiau tokia idėja Lietuvai esą netiktų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių