Quantcast

G. Surplys: ES žemės ūkio ministrų susitikime – nedaug optimizmo

Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys su kitais Europos Sąjungos ministrais antradienį Sofijoje dalyvauja neformaliame susitikime, kuriame aptariami du Lietuvai svarbūs klausimai. Dėl svarbiausio jų - naujosios finansinės perspektyvos - optimizmo, anot ministro, nėra daug.

„Šios neformalios ministrų tarybos tema yra jaunieji ūkininkai naujosios finansinės perspektyvos šviesoje. Klausimas apie komisijos pasiūlymą, kuris pateiktas penktadienį, bus tik antrinis. Jis tik neformaliai numatytas darbotvarkėje, bet savaime suprantama, kad didžiausia aktualija ir visos kalbos suksis apie naująją finansinę perspektyvą. Kiek su kuo kalbėjau - optimizmo nedaug“, - Eltai telefonu iš Sofijos sakė G. Surplys.

Ministrai susitikime Bulgarijos sostinėje aptaria Bendrąją žemės ūkio politiką naujoje finansinėje perspektyvoje po 2020 metų. Taip pat ministrai susitikime diskutuoja, kaip veiklą žemės ūkyje padaryti patrauklią jaunajai darbininkų kartai.

G. Surplys jau anksčiau Eltai yra išreiškęs susirūpinimą Europos Komisijos paskelbtu siūlymu dėl paramos Lietuvai. Jis tikina, kad derybose dėl biudžeto „teks pasiraitoti rankoves“, tačiau galimų rezultatų dar neprognozuoja.

Ministro nuomone, parama žemės ūkiui bei planuojamos tiesioginės išmokos yra per mažos. Pavyzdžiui, pagal šį siūlymą tik kitoje finansinės perspektyvos pabaigoje - 2027 metais - išmokos šalies žemdirbiams priartėtų prie Bendrijos vidurkio ir siektų 80 proc. to, ką gauna senųjų narių žemdirbiai.

Europos Komisija Lietuvai kitoje finansinėje perspektyvoje, vertinant absoliučius skaičius, žemės ūkiui siūlo skirti 1,4 proc. daugiau paramos. Briuselio siūlymu, 2021-2027 metais Lietuva gautų 5,14 mlrd. eurų paramos einamosiomis kainomis, įskaičiavus infliaciją, arba 4,561 mlrd. eurų 2018 metų kainomis.

Vien tiesioginėms išmokoms einamosiomis kainomis siūloma skirti 3,770 mlrd. eurų, tai daugiau nei skirta 2014-2020 metų laikotarpiu, kai išmokoms Lietuva gavo apie 3,2 mlrd. eurų. 4,2 mln. eurų siūloma skirti rinkos priemonėms, 1 366 mlrd. eurų - kaimo plėtrai. Pastaroji mažėja maždaug 300 mln. eurų.

Ūkininkams skiriamos tiesioginės išmokos nuo 60 tūkst. eurų bus mažinamos ir bus nustatyta viršutinė 100 tūkst. eurų išmokų ūkiui riba.

Teigiama, kad maži ir vidutinio dydžio ūkiai gaus didesnę paramą už hektarą, šalys turės atidėti bent 2 proc. savo tiesioginių išmokų asignavimų jaunųjų ūkininkų įsisteigimui paremti.

G. Surplys teigė, kad Lietuva iš principo pritaria tam, jog stambieji ūkininkai gautų mažiau paramos, tačiau sakė, kad apie konkrečias išmokų „lubas“ dar bus diskutuojama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių