Quantcast

G. Skaistė: maisto kainų dalis infliacijoje išlieka problema, bet situacija stabilizuosis

Išankstinei metinei infliacijai vasarį Lietuvoje siekiant 17,2 proc., finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, jog didesne problema vis dar išlieka ją lemianti maisto kainų dalis.

Vis dėlto ministrė tikisi, jog infliacijos pikas jau praėjęs ir situacija artimiausiu metu stabilizuosis.

„Turbūt didesnė problema vis dar išlieka maisto kainos dedamoji, tačiau maisto kainų infliacijos dalis taip pat jau trečią mėnesį slopsta. Tai leidžia tikėtis, kad infliacijos pikas jau yra praeitas ir dabar matysime tiesiog situacijos stabilizavimąsi. Tas pats yra matoma ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje“, – žurnalistams pirmadienį sakė G. Skaistė.

„Paskutinį kartą panaši infliacija (17,2 proc. – BNS) buvo tik praėjusių metų pavasarį, tai matome, kad slopimas jau yra jaučiamas“, – pridūrė ministrė.

G. Skaistė pakartojo pernai lapkritį išsakytą prognozę, jog kitais metais vidutinė metinė infliacija turėtų būti mažesnė nei 10 procentų. Pasak jos, norint pasiekti šį rodiklį, reikėtų, kad antrąjį šių metų pusmetį infliacijos rodiklis būtų mažesnis nei esantis šiuo metu.

„Manome, kad vidutinė metinė infliacija per 2023 metus turėtų būti apie 10 procentų ir galbūt netgi žemesnė“, – prognozavo G. Skaistė.

„Tikimės, kad antroje metų pusėje infliacija tikrai bus žemesnė“, – teigė ministrė.

Išankstinė metinė – vasarį, palyginti su 2022 metų vasariu – infliacija Lietuvoje siekia 17,2 proc. Anot Valstybės duomenų agentūros, tam daugiausia įtakos turėjo maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro prekių ir paslaugų, transporto prekių ir paslaugų kainų padidėjimas.

Išankstinė mėnesio infliacija – vasarį, palyginti su sausiu – siekė 0,6 procento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
:)))

Anonimas

Anonimas portretas
lavonas stabiliai lieka lavonu ,Visas šiuos Lietuvos valdžios pasiekimas didesnė infliacija negu Rusijoje . O TOP FRAZĖ TIKĖSIMĖS KAD antroje metų pusėje infliacija tikrai bus žemesnė. NIEKO NESUGEBAME

Tikriausiai jau pusmetį...

Tikriausiai jau pusmetį... portretas
Kartoja tą patį: "Infliacijos pikas jau praėjo, situacija pamažu stabilizuosis". Tik kainos kažkodėl tik auga ir auga. Šviežių lietuviškų agurkų iš naujo derliaus kaina - 8,99 eurai. Ar tai tikrai normalu? Įdomu, kiek kainuos naujo derliaus lietuviški pomidorai praėjus infliacijos piką.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių