Quantcast

G. Skaistė: individualios veiklos apmokestinimas palaipsniui pasiektų 20 proc.

Finansų ministerija individualią veiklą siūlo apmokestinti 20 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifu, jį didinant palaipsniui: 2025 metais – nuo 15 iki 17 proc., o 2026 metais – iki 20 proc. 2024 metais GPM tarifas individualiai veiklai nesikeistų.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė antradienį pranešė, kad tokiu būdu siūloma mažinti atotrūkį tarp individualios veiklos ir darbo santykių pajamų apmokestinimo.

„Dabar siūlomi sprendimai palaipsniui, per trejus metus išdėlioti palaipsniui individualiosios veiklos apmokestinimą link darbo santykių“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė G. Skaistė.

Pasak jos, nuo 2025 metų tarifai pilna apimti būtų taikomi tiek tiems gyventojams, kurie per mėnesį iš individualios veiklos uždirbs bent 3 tūkst. eurų.

„Tarifas pilna apimtimi būtų taikomas tik pasiekus viršutinę 35 tūkstančių eurų apmokestinamųjų pajamų ribą per metus, tai reiškia, kad tie žmonės, kurie, buitiškai tariant, per mėnesį uždirba 3 tūkst. eurų, tik tokie žmonės mokės pilną tarifą individualioje veikloje“, – kalbėjo G. Skaistė.

2025 metais apatinė mokesčių kredito riba būtų mažinama nuo 20 iki 15 tūkst. eurų, o 2026 metais – iki 10 tūkst. eurų.

Anot G. Skaistės, siūlomi pakeitimai nepalies 75 proc. gyventojų, gaunančių pajamas iš individualios veiklos, tuo metu tarp likusių yra gaunančių dideles pajamas, tačiau sumokančių gerokai mažiau nei dirbantieji pagal darbo sutartis. Kaip pavyzdį ji įvardijo advokatus ir antstolius.

„Matome, kad atotrūkis yra labai ženklus ir turbūt toje pajamų skalėje yra tos populiarios profesijos, kurios čia buvo linksniuotos jau keletą metų, kurie vykdo individualią veiklą, gauna tikrai aukštas pajamas ir yra apmokestinami gerokai mažesniais tarifais negu dirbantys pagal darbo santykius. Tai turbūt patektų ir tie patys advokatai, antstoliai ir kiti panašią veiklą vykdantys asmenys“, – sakė G. Skaistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Apsimelavo ta Skaiste

Apsimelavo ta Skaiste portretas
Bandys lįsti į savarankiškai dirbančių, ir pašalpų neprašančių kišenę. jei pravyks prastumti mokesčių kėlimą - didės šešėlis, ir emigracija už save galinčių pastovėti žmonių.Vargu ar jie rinksis darbą maksimoje..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių