Quantcast

G. Skaistė: biudžeto prioritetas – energijos kainų suvaldymas, deficitas – ties 5 proc.

Finansų ministrė konservatorė Gintarė Skaistė sako, kad 2023 metų valstybės biudžeto deficitas bus arčiau 5 proc. ribos.

„Sutarėm, kad esminis prioritetas yra energijos kainų šoko suvaldymas, sušvelninimas ir priemonės, nukreiptos į žmonių perkamosios galios išsaugojimą situacijos strabilizavimą. Taip pat kalbėjome apie tvarias investicijas tam, kad būtų daromi ne tik trumpalaikiai, bet ir ilgalaikiai sprendimai“, – ketvirtadienio vakarą po kitų metų biudžeto pristatymo koalicijos partneriams žurnalistams sakė ministrė.

Pasak jos, biudžeto deficito galimybių riba, ties kuria yra Lietuva, yra arčiau 5 proc. ribos.  

Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas LRT televizijai teigė, kad biudžeto deficitas kitąmet sieks 4,9 procento. 

„Žvelgiant į bendrą kontekstą Europos Sąjungoje, kitų šalių biudžeto deficitai preliminariai svyruoja tarp 3 ir 5 proc. Sakyčiau, kad 5 proc. yra ta tolimesnioji diapazono riba. Tai sutarėm, kad turėtume į šį diapazoną sutilpti ir laikomės tokios politikos, kad perteklinės išlaidos, kurios nėra suderinamos su mūsų galimybėmis, galėtų lemti didesnę skolinimosi kainą. Rinkos taip pat į tai reaguoja, todėl bet kokie sprendimai turi būti subalansuoti“, –  kalbėjo G. Skaistė.

„Esame arčiau didesnės diapazono pusės. Tikrai arčiau penketo negu trejeto“, – pridūrė ministrė.

Kalbėdama dėl neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD), minimalios mėnesio algos (MMA) didinimo, ministrė teigė, kad „tie sprendiniai“ Vyriausybės jau buvo aptarti ir „kažkas panašaus bus pristatyti rytoj (penktadienį – BNS)". 

Vyriausybė yra iš esmės pritarusi, kad MMA augtų 15 proc. iki 840 eurų, o NPD – 16 proc. iki 625 eurų.

Ministrė taip pat nedetalizavo, ar paramos verslui priemonės numatytos tik pirmam kitų metų pusmečiui, ar visiems metams.

„Verslo pakete bus priemonės, kurios galėtų prasidėti jau šiais metais“, – tvirtino ministrė.

Ji neatskleidė, ar pensijos bus tik indeksuojamos, ar ir papildomai didinamos.

Vyriausybė penktadienį svarstys 2023 metų valstybės ir savivaldybių biudžetų, „Sodros“ ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetų projektus.

Biudžeto projektus vėliau tvirtins Seimas, su juo susijusių įstatymų pateikimas parlamente numatytas ateinantį pirmadienį.

Jie, išskyrus PSDF biudžeto projektą, kol kas nėra registruoti.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių