Quantcast

G. Skaistė: aukšta infliacija gali išsilaikyti visą vasarą

Gegužę išankstinei metinei infliacijai perkopus 18 proc., finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad aukšta infliacija gali išsilaikyti visą vasarą.

„Neapibrėžtumas rinkose yra labai didelis ir pasakyti aiškiai, kaip bus, niekas neturi galimybių. Tikėtina, kad infliacija gali išsilaikyti aukšta dar visą vasarą, tiek dėl palyginamosios bazės, tiek dėl paskutinių priimtų sprendimų, nes bet kokiu atveju, tiek infliacijos, tiek ekonomikos rodikliams daro įtaką ir tai, kas darosi Ukrainoje“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė ministrė.

G. Skaistė pabrėžė, kad infliacija yra rekordinė visoje Europos Sąjungoje ir euro zonoje, labiausiai ji jaučiama valstybėse, kurios labiausiai susijusios su Ukrainos, Baltarusijos, Rusijos ekonomikomis.

„Čia turbūt Baltijos valstybės yra rekordininkės, Estijoje didžiausia infliacija ES, taip pat ir Lietuvoje, ir Latvijoje pakankamai aukšta. Du trečdaliai tos infliacijos ateina būtent iš išorinių faktorių“, – sakė ministrė.

Siekiant amortizuoti infliacijos pasekmes, nuo birželio 1-osios įsigaliojo naujos socialinės paramos išmokos, tačiau G. Skaistė neatmeta, kad rudenį gali prireikti naujų priemonių, jei karas užsitęs, sankcijų paketai bus didesni ir poveikis infliacijos rodikliams padidės.

Ministrė taip pat kalbėjo, kad aiški ES politika duotų apibrėžtumą energijos kainoms.

„Labiausiai veikia rinkas mažesnis tiekimas, bet lygiai taip pat ir neapibrėžtumas, kurį turime. Ir tas mėnuo, kurį užtruko suderinti šeštąjį sankcijų paketą, davė neigiamą poveikį energijos kainoms, nes kai žmonės nežino, kas bus, ar bus sankcijos, ar ne, kainos jau buvo pakilusios, natūralu, priėmus sankcijų paketą, jos dar labiau kilo“, – sakė G. Skaistė.

„Visgi kuo daugiau apibrėžtumo ir susitarimo, ką mes toliau darysime, ir ES aiški politika duotų apibrėžtumą ir energijos kainoms“, – sakė ji.

Ministrė pabrėžė, kad svarbu laikytis susitarimo ir įgyvendinti ES siūlymą per keletą metų atsisakyti beveik visų energijos prekių iš Rusijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Arnis

Arnis portretas
Mes patys matome, kad infiacija tik didėja ir išsilaikys. Skaiste, kalbėk apie tai, kaip mažinsi infliaciją. Bet kadangi jokio veiksmų plano neturi, tai geriau išvis patylėtumei. Jau seniai reikėjo didinti bazines palūkanas. Taip stipriai infliacija didėja dėl nenusakomo mūsų vertelgų (verslininkais vadinti nekyla ranka) godumo. Jie kosminiais dydžiais susikėlė savo pelnus. Tai vertelgų puota maro metu..

tai konservų CHUNTOS n e į g a l i o s -atsitiktinos ŠUTVĖS

tai konservų CHUNTOS n e į g a l i o s -atsitiktinos ŠUTVĖS  portretas
s ė d ė j i m o VALDŽIOJE vaisiai, parodantys , kaip JIEMS" rūpi" žmonių gyvenimo GEROVĖ --d ž i a u k i m ė s išsirinkę MULKIUS .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių