Quantcast

G. Šimkus: Vyriausybės siūlymas dėl MMA ir NPD didinimo atitinka Lietuvos banko kryptį

Vyriausybės siūlymas minimalią mėnesio algą (MMA) nuo kitų metų didinti 15 proc. iki 840 eurų, o neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) – beveik 16 proc. iki 625 eurų, iš esmės atitinka centrinio banko siūlymus ir „suformuluotą kryptį“, sako Lietuvos banko (LB) vadovas Gediminas Šimkus.

Visgi jis atkreipia dėmesį, kad ateityje apskaičiuojant MMA vertėtų remtis Trišalės tarybos sutarta formule.

„Iš esmės pasiūlytas Vyriausybės sprendimas atitinka Lietuvos banko suformuotas pozicijos kryptis“, –  pirmadienį spaudos konferencijoje sakė G. Šimkus.

„Esame pasisakę tiek už NPD dydžio didinimą ir pririšimą tam tikru santykiu prie MMA, taip pat yra Vyriausybės siūlyme ir tą matome kaip tam tikrą pozityvų veiksmą“, – pridūrė jis.

G. Šimkus atkreipė dėmesį, jog LB siūlė MMA didinti du kartus per metus atsižvelgiant į tai, jog Lietuvos ekonominės perspektyvos prastėja.

„Rizikų balansas yra kur kas labiau neigiamas nei birželį, tačiau vėlgi čia yra Vyriausybės sprendimas galbūt žengti į priekį šiek tiek didesniu tempu“, – sakė G. Šimkus.

„Jei žiūrėtume į neto pajamas („į rankas“ – BNS), kurias gautų žmogus, kai gautų minimalų atlyginimą, neto pajamų padidėjimas būtų labai panašus į tą, jei formulė būtų pritaikyta pilna apimtimi“, – teigė G. Šimkus.

Visgi, jo teigimu, ateityje apskaičiuojant MMA būtų svarbu grįžti prie formulės, kurią yra sutarusi Trišalė taryba, kad sprendimas dėl MMA būtų depolitizuotas.

„Laikytis formulės yra labai svarbu, nes tai nuėmė aplink šitą svarbią temą subjektyvumą, atskirų interesų grupių, skirtingų interesų susidūrimą, kompromisų radimą“, – sakė G. Šimkus.

„Suprantamas šitas laikotarpis, jis yra sudėtingas, galima suprasti pasiūlytą sprendimą, juolab, kai sakiau pajamų realių prasme, tai artimas MMA padidinimui pilna apimtimi, tiesiog pasidalina našta šiek tiek tarp valstybės ir verslo, bet ateityje reikėtų grįžti prie formulės taikymo realia apimtimi ir taikyti taip, kaip ji rodo“, – pridūrė jis.

Trišalė taryba yra sutarusi, kad MMA ir vidutinio darbo užmokesčio (VDU) santykis neturi būti mažesnis kaip 45 proc. ir didesnis kaip 50 proc., bei turi atitikti ketvirtadalio didžiausią santykį tarp VDU ir MMA turinčių ES valstybių vidurkį, kuris numatomas pagal paskutinių trejų metų duomenis.

Lietuvos bankas rugsėjį teigė, kad MMA kitąmet galėtų augti 21,6 proc. iki 888 eurų, tačiau bankas teigė labiau palaikantis jos didinimą du kartus per metus – 9,4 proc. arba 69 eurais iki 799 eurų, o vėliau jos kėlimas priklausytų nuo ekonomikos būklės. Jei ji būtų gera, MMA nuo birželio galėtų didėti dar 11 proc. iki 888 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žmonių

Žmonių portretas
Apgaudinėjimas. Belgija, ir kitos šalys kasmet indeksuoja algas, pensijas- viską pagal infliaciją. O pas mus nėra jokio indrksavimo, ir neva kelia algas. Pasėkmės- "sparčiausiai" algos kyla europoje, ir bene skarčiausiai didėja skurdo lygis. Tai mąstyti pradėkite kartą. Vokiečhai šią vasarą padidino minimumą 600 eur nuo rugsėjo. Dabar vok minimali alga 2200 į rankas berods. O pas mus 80 eurų nrva pakėlė. Indeksuoti turėjo kokiu 150 eur. LT nesilaiko europos Rsąjungos reglamentų, reikalavimų

Kiba

Kiba portretas
ji galejo ka nors ne "pagal krypti",o zmonems pasiulyti... Juokdariai!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių